Havacılık Olayları: Uçak Kazaları

Şanlı Zafer: 30 Ağustos
30 Ağustos 2022
Jules Verne
11 Eylül 2022

Havacılık Olayları: Uçak Kazaları

Uçakların havalanmaya başladığı ilk günden itibaren pek çok havacılık olayı gerçekleşti. Bazı olaylar büyük bir kahramanlık hikayesine dönüştü, bazıları facia olarak adlandırıldı ve bazılarına ise hiçbir ad konulamadı, esrarengiz olarak tanımlandı.

Kahramanlık hikayesine dönüşerek filmi çekilen bir olay; 15 Ocak 2009’da pilot koltuğunda tecrübeli pilot Chesley Sullenberger’in oturduğu, Amerikan Havayollarına ait Airbus A320 uçağının LaGuardia Havalimanı’ndan (LGA) Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı’na gitmesi planlanan TWE 1549 sefer sayılı uçuşun hikayesi. Airbus A320 uçağının LaGuardia Havalimanı’ndan (New York) kalkışından kısa bir süre sonra, yaklaşık 2800 ft (850 metre) irtifada büyük bir kuş sürüsünün çarpması sonucu iki motoru devre dışı kadı. Uçağın birinci pilotu Sullenberger, uçaktaki 5 mürettebat ve 150 yolcunun hayatlarında son derece etkili olacak kararı hızlı bir şekilde alarak uçağın en yakın havalimanına (Teterboro Havaalanı) 2 motoru devre dışı şekilde ulaşamayacağını fark edip Hudson Nehri’ne iniş yapmaya karar verdi. Sullenberger oldukça riskli ve zor olan bu inişi neredeyse kusursuz bir şekilde gerçekleştirdi. İniş sırasında mürettebat ve yolcularda ufak yaralanmalar haricinde sağlık sorunu gözlemlenmedi. Bu olay sonuncunda Chesley Sullenberger tarih satırlarına kahraman olarak yazıldı.

Adı konulamayan, uçağın neden düştüğü bilinmeyen, esrarengiz bir hikaye ise Kayıp Malezya Havayolları Uçağı Faciası. Bu olay 8 Mart 2014 tarihinde, Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan Pekin Başkent Uluslarası Havalimanı’na uçmak için kalkan Boeing 777-200ER uçağının Malaysia Airlines 370 sefer sayılı uçuşuna aittir. Uçuş hakkında çok az bilgiye erişilebildiği için uçuş hakkında pek çok spekülasyon ve teoriler bulunmaktadır. Uçağın mürettebatı en son uçak kalktıktan 38 dakika sonra, Güney Çin Denizi’nde hava trafik kontrolü (ATC) ile iletişim kurdu ve birkaç dakika sonra ATC radar ekranlarından kayboldu. ATC ekranlarından kaybolmasının ardından yaklaşık 1 saat boyunca askeri radar tarafından takip edildi. Uçak planlanan uçuş rotasından batıya saparak Malay Yarımadasını ve Andaman Denizini geçtikten sonra Penang Adası’nın 200 deniz mili kuzey batısındaki radar bölgesini terk etti. Araştırmacılar tarafından bu kısıtlı bilgilerle gizemli kazanın neden gerçekleştiğine ulaşmak için çok fazla para harcanan çalışmalar yapıldı. Fakat kazanın olduğu tarihe kadar gerçekleşmiş Boeing 777 ve Malaysia Airlines’a ait en ölümcül kazanın gizemli sırrı çözülemedi. 227 yolcu ve 12 mürettebat kayıtlara ölü olarak geçti. Bu uçak faciası hala tüm sırlarıyla gizemini korumaktadır.

Hazırlayan: Vasfi Uğur Kökalp

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.