Şanlı Zafer: 30 Ağustos

Uyurgezerlik
28 Ağustos 2022
Havacılık Olayları: Uçak Kazaları
4 Eylül 2022

Şanlı Zafer: 30 Ağustos

1921, Türk ordusu Dünya savaş tarihinin en uzun, Türk Kurtuluş tarihinin en mühim harbinden; Yunan kuvvetlerine karşı vermiş olduğumuz 22 gün süren Sakarya Meydan Muharebesi’nden, Atatürk’ün de deyimiyle ‘Melheme-i Kübra’dan (büyük ve kanlı savaş) galip olarak ayrılmıştı.

Harbin birçok zamanında İsmet ve Fevzi Paşalar da dahil olmak üzere tüm komutanlar umudunu yitirmiş ve çekilmek istemişti. Ancak Mustafa Kemal Hannibal’ın Roma’yı alırken uyguladığı ‘Hannibal Taktiği’ ya da Orta Asya Türklerinin de kullanmış olduğu ‘Hilal Taktiği‘ ile orduyu gizlice Sakarya üzerinden Ankara’ya çekme emri vermişti. Ona karşı çıkan, bu kadar yolu gidecek gücün askerde olmadığını, düşmanın bizi gafil avlayacağını söyleyen komutanlara “Bırak gelsinler! Onları vatanın harim-i ismetinde boğacağım.” diyerek Yunan ordusuna Türklerin geri çekildiğini düşündürttü ve onları pusuya düşürmeyi başardı. Ancak yine de yeterli değildi, Yunanlar sayıca ve cephane olarak çok daha güçlüydüler. Ordunun ve komutanların ümitsizliğini gören Mustafa Kemal Paşa “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.” dedi ve silah arkadaşının çekildiğini veya savaşı kaybettiğimizi gören hiçbir askerin siperleri terk etmesine izin vermedi. İşte bu sayede Sakarya Meydan Muharebesi kesin bir zaferle sonuçlandı ve Yunan taarruzu durduruldu.

Savaşta Yunan ordusu her ne kadar mağlup edilmiş olsa da ülkeden çıkarılamamıştı. Seferberlik ilan edilerek ordu yeterli sayıya ulaştırılmaya çalışıldı. Birçok eksik, kahraman Türk halkının büyük fedakarlıklarıyla giderildi. 1922’ye gelindiğinde hazırlıklar tamamlanmış, ‘Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ diğer adıyla ‘Dumlupınar Muharebesi’ başlamıştı. Türk ordusu Yunana karşı taarruza geçmiş ve Kurtuluş Savaşı’nın son evresine Afyonkarahisar-Kocatepe’de adım atılmıştı.

26 Ağustos saat 5.30’da Türkler tarafından topçu ateşi başlatılarak süngü hücumuyla Tınastepe, Belentepe ve Kalecik geri alındı.

27 Ağustos: Türk ordusu Yunanı geçerek Afyon’a ilerlemeye, Yunan ise mevkiini terk etmeye başladı.

28 Ağustos: Düşman geri çekilmeye zorlanarak savunma hatları tamamen ele geçirildi.

29 Ağustos: Düşman ordusu dört bir yandan kuşatılarak çembere alındı ve Kütahya ve Afyon’un pek çok ilçesi geri kazanıldı.

Ve 30 Ağustos. Büyük zafer günü. Saat 6.30 sularında savaşın en şiddetli safhası yaşanıyordu. Mustafa Kemal Paşa Dumlupınar’ın en kısa sürede alınması ve perişan edilmiş Yunan ordusunun yok edilmesi emrini verdi.

Kurtuluş Savaşı’nın kesin bir askeri sonuca ulaşmasını ve Yunan işgaline son verilmesini sağlayan bir zaferle taçlandırılan savaşın sonunda Atatürk o meşhur “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” sözünü söyleyerek İzmir’in yolunun açıldığını göstermiştir.

1924’ten beri Zafer Bayramı olarak kutladığımız bu onurlu gün aslında ne büyük zorluklarla kazanılmış bir vatanın, ne büyük fedakarlıklarda bulunan bir halkın ve milleti uğruna canlarını veren ne şanlı askerlerimizin bize armağanıdır.

Hazırlayan: Aylin Türk

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.