Biyomühendislik Nedir?
Kitap tanımıyla ifade etmemiz gerekirse biyomühendislik, biyolojik tasarımlara ve biyomedikal teknolojilere mühendislik tasarım ve analiz prensiplerini uygulayan bir disiplindir. Yani biyomühendislik, mühendislik sistemlerinin canlı sistemlere uygulanmasıdır. En basit şekliyle biyoloji, kimya, fizik ve tıp ile mühendislik arasındaki köprüdür.
Bir Biyomühendiste Olması Gereken Özellikler
Eğer biyomühendislik bölümünü yazmayı düşünüyorsanız hem sayısal hem de sözel dersleri sevmeniz sizin bölüme adapte olmanıza da kolaylık sağlayacaktır. Çünkü bu bölümde mühendislik dersleri ile eş değer düzeyde ezber dersleri de görüyorsunuz. Bu sebeple bilime meraklı, araştırmacı, analitik düşünebilen, sabırlı, tasarım ve tasarladığını uygulama gücüne sahip, dikkatli ve sorumluluk sahibi biri iseniz bu dersleri daha rahat öğrenebilirsiniz.
Alt Bilim Dalları
Biyomühendislikten mezun olurken biyoproses mühendisliği, biyomedikal mühendislik, genetik mühendisliği moleküler mühendislik ve biyoteknoloji alt bilim dallarına hâkim olacak şekilde eğitim almış oluyorsunuz. Bu da sizin kimya mühendisliği, malzeme bilimleri, bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği gibi farklı bölümlerle çalışabilmenize olanak sağlıyor.
İş İmkanları
Biyomühendislik ile alakalı en merak edilen konulardan bir tanesi de bölümün iş imkanlarıdır. Biyomühendislerin çok geniş bir iş yelpazesi vardır. Şöyle ki gıda, ziraat, sağlık ve ilaç sektöründen çevre sektörüne kadar geniş bir endüstriyel alanda iş imkânı sunmaktadır. Örneğin ilaç firmaları, genetik tanı merkezleri, hastaneler, biyoyakıt üretim tesisleri, kimya endüstrisi, kök hücre bankaları, mikrobiyoloji ve biyoteknoloji firmaları, tüp bebek merkezleri ve biyomedikal firmalarında çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. İş bulmanız sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğinizle de doğru orantılıdır. Üniversiteye başladığınızda göreceksiniz ki derslere katıldığınız kadar kulüplere de katılıp aktif olmanız gerekiyor.
Biyomühendislik geleceğin mesleklerinden biri mi?
Günümüzde de en üzücü örneklerinden biri olan COVID-19 hastalığı gibi tarihten bugüne kadar sürekli çeşitli hastalıklarla savaştık ve savaşmaya devam ediyoruz. Maalesef yeni hastalıkların oluşmasını önleyemiyoruz. Bu hastalıkları engelleyemediğimizden dolayı onları tedavi etmeye çalışıyoruz. Tam bu noktada devreye biyomühendisler giriyor. Teknoloji ilerledikçe biyomühendislerin uyguladığı tedavi yöntemleri de gelişiyor. Mesela 3D biyo-baskı, akıllı ilaçlar, yapay zekâ ile tanı ve tedavi yöntemleri kullanılabiliyor. Bu sebeple biyomühendislik geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Steve Jobs bu konu hakkında ‘21. Yüzyılın en büyük yeniliklerinin biyoloji ve teknolojinin kesiştiği noktada olacağını düşünüyorum. Yeni bir dönem başlıyor.’ demiştir.
Biyomühendislik geleceğin mesleklerinden biri dedik. Peki Yıldız Teknik Üniversitesinde bu bölümü okumak bize neler katar?
İlk olarak her konuda size yardımcı olacak çok değerli hocalardan ders alma fırsatınız oluyor. Aldığınız teorik dersleri laboratuvar dersleri ile pekiştirebiliyorsunuz. Kulüpler açısından da çok aktif bir üniversite olduğu için çok fazla konferansa ve etkinliğe katılma şansınız oluyor. Böylece hem eğlenceli zaman geçirebiliyor hem de bölümünüzle alakalı kendinizi geliştirme fırsatı buluyorsunuz. Erasmus gibi programlarla yurt dışına çıkma imkanını da fazlasıyla sağlıyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimleri Kulübü olarak biz biyomühendislik bölümü hakkında neler yapıyoruz?
Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimleri Kulübü olarak biz biyomühendislik bölümünde okuyan arkadaşlarımızın kendilerini geliştirmeleri, bölümü daha iyi anlayabilmeleri için fuarlar, teknik geziler, konferanslar gibi çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Gelenekselleştirmeyi hedeflediğimiz BioSem etkinliği de bunlardan biri. Biz BioSem etkinliği ile alanında uzman kişilerle biyomühendis adaylarını bir araya getirerek bu alanı yakından takip etmelerini ve sektörle alakalı akıllarındaki sorulara cevap bulmaya olanak sağlamalarını hedefliyoruz. Ayrıca bölümle ilgili aklınıza takılan bir konu olursa @ytumbk instagram adresinden bize yazabilirsiniz.
Biyomühendislik bölümünü açıklamaya çalıştık fakat farklı sitelerde biyomühendislik bölümünü eleştiren yazılar olabiliyor. Unutmamamız gereken bir şey var ki ülkemizde bu bölümün gelişmesi biz gençlerin elinde!
Hazırlayan: Merve Sevgi