Kimya mühendisliği; malzemelerin kimyasal yapılarını, enerji içeriklerini inceleyen ve fiziksel hallerinin değişime uğradığı projelerin geliştirmesini ve uygulamasını yapan dört temel mühendislik dalından birisidir.
Kimya mühendisleri; maddelerin kimyasal değişimlerini ve tepkilerini belirleyen koşulları inceleyerek kimyasal madde üretecek tesislerin kurulmasında, tasarlanmasında yön veren kişilerden oluşur. Yani kimya ve mühendislik bilgilerini kullanarak laboratuvar çalışmalarını yararlı, ekonomik ve verimi yüksek ürünlere dönüştürmek için gerekli prosesleri ve fabrikaları tasarlarlar.
Kimya mühendisliğinin ortaya çıkış sürecine bakıldığında bunun 1800’lü yıllara dayandığı görülmektedir. Bu da sanayi devrimi zamanlarına denk gelir. O zamanlarda endüstriyel üretim için çalışmakta olan kimyager ve makine mühendislerinin bilgileri doğrultusunda kimyasal ürün üretiminin verim ve kalitesinde yaşadıkları problemleri aşmak amacıyla yeni bir kimya ile makine entegreli mühendislik bilgi ve donanımına ihtiyaç duyularak bu alana hizmet edecek olan kimya mühendisliği doğmuş oldu. Kimya mühendisliğinin ayrı bir mühendislik olarak değerlendirilmesi ve bugünkü konumunu alması yolundaki ilk temelleri atan kişi George E. Davis’tir. Kimya mühendisliğinin doğmasını bir dergide yer alan şu düşünceleriyle açıklamaktadır: ‘Birçok süreç kimyagerler tarafından laboratuvarlarda oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmekte ancak çok azı kimyasal süreçleri büyük ölçeklerde gerçekleştirebilir; bunun sebebi de basitçe, kimya bilgileriyle beraber fiziksel ve mekanik bilgiye sahip olmamalarıdır.’
Bugün baktığımızda kimya mühendisleri petrokimya, otomotiv, gıda, çimento, seramik, ilaç, tekstil, boya, kozmetik, kauçuk ve gübre sektörleri, cam, lastik, savunma, metal ve kaplama sanayi gibi pek çok farklı alanda varlığını göstermektedir. Bu alanlardaki sorumluluk aldıkları bölümlere baktığımızdaysa araştırma geliştirme, proses tasarımı ve optimizasyon, fabrika organizasyonu ve işletme, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik satışlar, servis ve pazarlama, yönetim gibi bölümleri görmekteyiz.
Kimya Mühendisliği Bölümü hızla gelişmekte, bilinen klasik konuların dışında diğer mühendislik ve bilim dallarıyla ortak çalışmaların içinde de yer alan, her anlamda bilim ve teknolojinin uç noktalarını zorlayan bir bölümdür. Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü de bu bağlamda vizyonunu eğitim, araştırma ve teknoloji geliştirme alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde önde gelen saygın bir eğitim ve araştırma kurumu olmak olarak belirlemiş, köklü geçmişi ve her sektörde çalışan Yıldızlılarıyla birlikte bünyesinde yer alan laboratuvarlar ile araştırma imkanları, değerli akademisyenleri ve yurt dışı anlaşmalarıyla oldukça avantaja sahip olan ve sizlere her zaman her yerde değer katacak bir bölümdür.
Bizler de YTÜ Malzeme Bilimleri Kulübü olarak 2018 yılında başta kimya mühendisliği öğrencileri olmak üzere kimya disiplinine ilgi duyan herkesin kariyer yolculuklarına dokunup alanındaki yetkin konuşmacılar ile bir araya gelmelerini sağlayarak öğrencilerin kafasındaki sorulara yanıt bulabilecekleri bir etkinlik olan ChemSem’in temellerini attık. Böylelikle henüz sıralarda eğitim görmekte olan öğrencilerin sektörleri, sektörlere ait firmaları, ilerde çalışabilecekleri pozisyonları birinci ağızdan dinleyerek öğrencilikte tanıma fırsatı yakalamalarını sağladık ve bu sayede oldukça geniş bir çalışma alanına sahip olan kimya mühendisliği öğrencilerinin ilgi ve merakları doğrultusunda şimdiden belirleyecekleri sektör ile daha çok araştırma yapmalarını ve öğrenmelerini sağlayarak kalifiyeli mühendis olmaları yolunda öncü olmayı hedefledik.
Hazırlayan: Diler Nogal