Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

Gen Değiştirme (CRISPR) Teknolojisi
17 Temmuz 2022
Kimya Mühendisliği
23 Temmuz 2022

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Nedir?

Metalürji ve malzeme mühendisliği; metal, seramik, polimer ve kompozit malzeme grupları üzerinde çalışarak bu malzemelerin tasarlanması, üretilmesi ve geliştirilmesiyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır.

Metalürji ve Malzeme Mühendislerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Öncelikle şunu söyleyebiliriz, her mühendiste olması gereken bazı temel özellikler vardır. Mühendis adayı arkadaşlarımız meraklı ve araştırmaya açık olmalıdır. Dünyadaki günceli takip ederek teknoloji ve bilimin her dalıyla ilgilenmelidirler. Bunların yanı sıra kimya alanına daha çok ilgisi ve sevgisi bulunan arkadaşlara bu mesleği tavsiye edebiliriz.

Metalürji ve Malzeme Mühendisleri Neler Yapar?

Metalürji ve malzeme mühendisleri bir malzemenin üretiminin birçok farklı aşamasında çalışabilir. Malzemeyi ham maddeden alıp son halini vermeye kadar olan üretimde yer alabilir veya istenilen malzemenin özelliklerine uygun olarak malzemenin iç yapısını belirleyerek yeni bir malzeme oluşturabilirler. Bunların dışında bir firmanın AR-GE merkezinde malzemeyi geliştirmeye yönelik çalışabilirler.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Çalışma Alanları Nelerdir?

Metalürji ve malzeme mühendisliğinin çalışma alanları oldukça geniştir. Çalışmak istediği malzeme grubunu seçen ve kendini bu alanda geliştiren bir mühendis birçok sektörde çalışma imkânı bulabilir. Bu sektörlere şunlar örnektir:

– Cam ve Seramik Sanayisi

– Havacılık ve Savunma Sanayisi

– Otomotiv Sanayisi

– Demir-Çelik Sanayisi

– Döküm Sanayisi

– Polimer Sanayisi

– Makine İmalat Sanayisi

– Yüzey İşlemleri ve Kaplama Sanayisi

– Yarı İletken Malzeme Üretimi

– Biyomedikal Malzeme Üretimi

– Kompozit Malzeme Üretimi

– Nanomalzeme Üretimi

Metalürji ve Malzeme Mühendislerinin Çalışma Ortamları Nasıldır?

Metalürji ve malzeme mühendisliği internette aratıldığı zaman çoğunlukla demir-döküm sanayisine ait olan bir çalışma ortamı çıkıyor. Bu çalışma ortamı yanlış diyemeyiz fakat sadece bununla sınırlı değildir. Malzemenin üretildiği fabrikalarda çalışan metalürji ve malzeme mühendisleri üretimin yapıldığı sahada, ürünün geliştirildiği bir laboratuvar ortamında veya bilgisayarıyla birlikte bir ofis ortamında çalışabilir. Aynı zamanda çalıştıkları firmalarda satış ve pazarlama departmanında da çalışabilirler. Bunların haricinde akademisyenliği tercih ederek de kendilerine bir kariyer yolu seçebilirler. Çalışma ortamı biraz da ilerlenmek istenen alanla ilgilidir.

Malzeme Bilimleri Kulübü Olarak Biz Neler Yapıyoruz?

Malzeme Bilimleri Kulübü olarak sene içinde birçok teknik gezi, fuar ve konferans düzenliyoruz. Teknik gezilerimiz ile demir-döküm, seramik, kimya, savunma, havacılık ve daha birçok sektörde alanında öncü olmuş şehir içi ve şehir dışındaki fabrikaları ziyaret ediyoruz. Bu geziler sayesinde aday arkadaşlarımız çalışma alanlarını yakından görme ve tanıma şansına sahip oluyorlar. Birçok firmanın katıldığı fuarlarda stant açarak yerimizi alıyoruz. Bu fuarlar sayesinde firmaların stantlarını gezerek sektörü yakından tanıma imkânı buluyoruz. Malzeme Günleri ile alanında başarılı iş insanlarımızı davet ederek onların konuşmalarını dinleme fırsatı buluyor ve firmaları daha yakından tanıyabiliyoruz. Düzenlediğimiz etkinlikleri ve yaptığımız çalışmaları kulüpçülük anlayışı ile yöneterek ekip çalışması, sorumluluk bilinci, zaman yönetimi gibi disiplinleri iş hayatından önce edinmiş oluyoruz.

Hazırlayan: Hilal Ebru Tandoğan

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.