İtilaf Devletleri 16 Mart 1920’de Sevr Antlaşması’nı Osmanlı hükumetine kabul ettirmek amacıyla İstanbul’u resmen işgal etmişti. 11 Nisan’da meclis İtilaf kuvvetlerinin baskınıyla dağıtılmıştı. Mustafa Kemal Paşa yayımladığı genelgeyle her ilden 5 milletvekilinin seçilerek 15 gün içinde yeni meclisi Ankara’da kurmak üzere toplanmalarını istedi. 23 Nisan 1920’de Hacı Bayram Camii’de kılınan Cuma namazının ardından dualarla meclis açıldı. Geleneklere göre en yaşlı meclis üyesi olan Sinop Milletvekili Mehmet Şerif Bey açılış konuşmasını yaptı. “Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip
, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamlayan Şerif Bey, Türk milletinin iradesini temsil edecek Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığını ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiğini duyurdu. Açılışının bir yıl ardından 23 Nisan “Milli Hakimiyet Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı.
1922 yılı başlarında Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu) kurucusu doktor ve Milletvekili Mehmet Fuat Bey Meclis’e 23 Nisan’da gönderilecek tüm telgraf ve mektuplarda Cemiyet’e ait pulların kullanılması ve kutlamalarla beraber pullardan elde edilen gelirlerin şehit çocuklarına verilmesi önerisinde bulundu. Ertesi yıl da rozet satışlarıyla birlikte yardıma muhtaç çocuklara gelir sağlandı ve Hakimiyet-i Milliye Gazetesi “Bugün yavruların rozet bayramıdır.” cümlesiyle olayı duyurdu. İlk kez 1929 yılında 23-30 Nisan tarihleri arasında çocuklar için şenliklerin düzenlendiği “Çocuk Haftası” kutlandı. 1933 yılına gelindiğinde Atatürk o gün çocukları, makamına kabul etti. Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey’in kaleme aldığı ‘Andımız’ ilk kez o gün okundu. 1935’te yasa değişikliğiyle bayram artık “23 Nisan Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı” adını aldı. 1975’te TRT’nin etkinlikleri yayımlamaya başlamasıyla bayram tüm dünyaya duyurulmuştu. 1979 yılının UNESCO tarafından Çocuk Yılı ilan edilmesiyle beraber TRT’nin bir proje düzenleyerek komşu ülkelerden gelen çocukları kutlamalara katılmaya ve halk danslarını sergilemeye çağırmasının ardından şenlik uluslararası bir boyuta taşındı. Her ülkeden, her renkten, dinden, ırktan Türkiye’ye gelen çocuklar artık aslında dünya barışını simgeliyorlardı.
Çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı tüm dünya çocuklarıyla paylaşan tek ülke Türkiye’dir. Ulu önderimiz Atatürk’e göre çocuklar, geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir. Milletimizin ve çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
Hazırlayan: Aylin Türk