Doğanın Zarif Kuşları: Flamingolar

BioSem’22
31 Mart 2022
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan 2022

Doğanın Zarif Kuşları: Flamingolar

Phoenicopteridae familyasında bulunan kuşların ortak adı flamingodur. Başlıca bilinenleri Avrupa, Rosa ve Küba olmak üzere 6 türden oluşurlar. Ülkemizde en çok görünen tür Phoenicopterus Ruber adı verilen büyük flamingodur. Yaklaşık 120-140 cm uzunluğuna ve 2-4 kilogram ağırlığına sahip olan bu büyük flamingo türü, daha çok çamurluklarda ve sığ kıyılı lagünlerde bulunur. Beslenmeleri sırasında başları aşağıdadır ve üst çeneleri kafatasına sabitlenmeden hareket ederler.

Flamingoların tüylerinin rengi genellikle rosa rengidir ve tüylerindeki kırmızı renk oranı yedikleri yiyeceklerde bulunan karotin miktarına göre değişiklik gösterir. Yavru flamingolarda karotin maddesi miktarı az olduğundan vücutları genelde beyaz renk tüylerle kaplıdır. Görünüş olarak ince ve uzun bacaklara, eğri ve uzun bir boyna sahip olan bu canlıların kıvırcık bir gagaları vardır ve bu gagalarının üst kısmı, yiyecekleri sudan çıkarırken filtre görevi görür. Daha çok su olan yerlerde barındıklarından beslenmelerini karınca larvası, karides veya yengeçten sağlarlar. Gagalarının eğik olması sayesinde yiyecekleri her ortamdan çıkarıp ulaşabilirler.

Dünyada Afrika, Güney Avrupa, Güney ve Orta Amerika’da sıklıkla flamingolarla karşılaşılır. Durgun sulardan oluşan göl veya lagün gibi yerlerde büyük topluluklar şeklinde yaşayan flamingoları, ülkemizde en çok, Denizli iline bağlı Acıgöl’de görürüz. Aynı zamanda Tuz Gölü birçok kuş türüne ev sahipliği yapar. Tuz Gölü, Türkiye’de yaşam sürdüren ve az noktada çoğalan kuş türlerinin bazı zamanlarda gelip kuluçkalamasına yardımcı olur. Flamingoların ve diğer kuş türlerinin varlığının devamlı olması için Tuz Gölünde bulunan üreme kolonilerinin korunması büyük önem taşır.

Bazıları 3 yılda bir, bazıları her yıl üreyebilen flamingolar üremelerini genelde ıssız bölgelerde ve geceleri yaparlar. Dişi, yuvaya bir yumurta bırakır ve eş, yavrunun yumurtadan çıkma zamanı gelene kadar kuluçkaya yatar. Yavrunun yumurtadan çıkma süresi yaklaşık olarak 30 veya 32 gündür. Boyut olarak ördeğe benzeyen yavruların renkleri gridir. Anne ve baba, yavruyu iki aya kadar beslerler. Yaklaşık 100 güne varınca yavru uçar ve kendine başka bir topluluk kurar.

Hazırlayan: Mısra Güçlü

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.