Biyoremediasyon, bir çevre kirleticisinin mikroorganizmalar tarafından doğadan uzaklaştırılması anlamına gelmektedir. Başka bir tanım yapmak gerekirse biyoremediasyonun, mikroorganizmaların kullanılması ile zararlı maddeleri zararlı olmayan bileşiklere dönüştüren bir süreç olduğunu, aynı zamanda kimyasal sıvıların ve tehlikeli atıkların temizlenmesi için kullanılan tekniklerden biri kabul edildiğini söyleyebiliriz. Biyoremediasyon olayında, kimyasal olarak zararlı maddeleri parçalara ayırabilen ve onları zararsız olan yan ürünlere dönüştüren mikroorganizmaların bu doğal sürecinden faydalanılır. Biyoremediasyon uygulaması, atık maddelerin döküldüğü bölgeye besin aktarımı yapılarak toprağın bakteri yoğunluğuna göre; doğal olarak toprakta bulunan bakterilerin aktif duruma geçirilmesi veya toprağa yeni bakteriler aktarılması şeklinde yapılabilir. Biyoremediasyon olayının pek çok avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır.
Peki bu avantajlar nelerdir?
Biyoremediasyonun dezavantajları nelerdir?
, alanlarında uzman mühendislerin çalışma yapmaları önemlidir. Bu kapsamda topraktan mikroorganizmaların uzaklaştırılıp güvenli bir yerde saklanması için mikrobiyologlara, parçalanma yol haritasının nasıl olacağının belirlenmesi için ise biyokimyacılara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntemde çalışmalarını sürdürecek uzman mühendislere, mikrobiyologlara ve biyokimyacılara ulaşmak tahmin edildiği kadar kolay bir şey değildir.
Şunu belirtmekte de fayda var: Biyoremediasyon canlıları seçilirken insan ve hayvan sağlığını tehlikeye atmayacak türlerin seçilmesi oldukça önemlidir. Aksi durumda, hastalık faktörü enfeksiyonlara sebep olabilir ve büyük canlı popülasyonlarının yok olması sonucunu doğurabilir.
Hazırlayan: Merve Dinç