E-ticaret ya da tam açılımıyla elektronik ticaret, 90’lı yıllardan sonra internet kullanımının hız kazanmasıyla ortaya çıkan fikirler doğrultusunda hayata geçirilmiştir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve kargolanmasının bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır. Yani günümüzde yapılan ticaretin elektronik ortama taşınmasıdır.
E-ticaret birçok ürün ve hizmetin, internet ağları üzerinden farklı ödeme şekilleriyle sipariş verilmesini sağlayan bir alışveriş yöntemidir. Şimdilerde fiziksel ticarete göre daha çok tercih edilen e-ticaret pek çok girişimciye olanak sağlamaktadır. Örneğin kendi üretimini yapan bir şirket, sattığı ürünleri internet aracılığıyla sanal mağazasına koyabilmekte ve bu yolla daha çok insana ulaşıp çok daha fazla ciro yapabilmektedir. Günümüzde bir şirketin ya da şahsın e-ticaret firması varsa 7/24 açık bir sanal mağazası var demektir.
E-ticaret şirketlere, girişimcilere olduğu kadar müşterilere de yararlıdır. Müşteri binlerce ürün seçeneği arasından ihtiyacına uygun olanı kolaylıkla bulur ve alışveriş yapabilir. 90’lı ve 2000’li yıllarda bu online alışveriş kullanıcılar için pek güvenilir olmasa da günümüzde artan internet kullanımıyla beraber pek çok kişi internet üzerinden alışveriş yapmaktadır. Yapılan araştırmalara göre e-ticaret hacminin, genel ticarete oranı 2019 yılında %9,8 iken, 2020 yılında %15,7’ye yükseldiği görülmektedir. Bu oran gelişmiş ülkelerde yaklaşık %12,3 seviyesindedir. 2021 yılı ilk 6 ay e-ticaret verileri ise %76,6’lık artış göstererek 161 milyar TL olarak kayıtlara geçmiştir. Yine bu dönemde e-ticaretin fiziksel ticarete oranı %17,6’dır. 321.742 işletme sayısıyla ülkemizin 2021 yılı ilk 6 ay verileri, sanal alışverişin Türkiye’de de fazlasıyla yaygınlaştığının açıkça kanıtıdır.
Yukarda açıklanan verilere ek olarak e-ticaretin bu denli gelişmesine katkı sağlayan bir diğer faktör ise pandemidir. Bu süreçte dışarı çıkıp alışveriş yapamayan ve vakit geçirebilecek ortamları oldukça kısıtlı olan insanlar; telefon
, bilgisayar veya tabletlerden gerekli gereksiz birçok alışveriş yapmıştır. Tüm avantajlarına rağmen bunun gibi dezavantajları da olan e-ticareti hayatlarımıza entegre ederken dikkatli olmalı ve düşünerek hareket etmeyi unutmamalıyız.
Hazırlayan: Özgür Yılmaz