Günümüzün en popüler kelimelerinden biri olan yoganın anlamına baktığımızda karşımıza birlik, bütünlük, bir olmak gibi sözcükler çıkar. “Ne yani şimdi ben sen, sen de ben misin?” dediğinizi duyar gibiyim. Her ne kadar kulağa fazlasıyla ütopik gelse de, evet bir bakıma öyle. Yogayı ve ilişkili eş anlamlarını farklı şekillerde yorumlamak mümkün. Örnek vermek gerekirse, beden-zihin; birey-evren, birey-yaratıcı; ruh-beden ya da nefes-zihin birliği şeklinde bütünsellikler, bu komplike kavramı benimsememizi kolaylaştırabilir.
Anlayacağınız üzere yoga, her şeyin birbirine bağlı olduğu ve tekilliğin esas kılındığı anlamlar bütünüdür. Kim bilir belki de özümüze inip, bütünümüzü bulduğumuz için bu kadar huzur doluyordur içimiz bu enerji akışında. Tabii bu herkes için geçerli değil. Yoga her insanı kendine döndüren sihirli bir değnek değil sonuçta. Ama bu yolda çok etkili bir adım olduğu da su götürmez bir gerçek.
Yoganın bütünün bir parçası olduğunu, hatta o bütünü bizlerin oluşturduğunu temellendirdik. Peki nedir bu dillere destan yoga? Bir din midir yoksa dini bir ritüel mi? Ya da sadece kadınlara özel bir oluşum mu?
Ana rahmi Hindistan olan yoga, sürekli ve esas huzura ulaşmayı ilke edinir ve sağlıklı bir ömür için alışkanlıklar barındırır. Bu sebeple yoga bir din değildir çünkü içerisinde temellendirebilecek bir inanış yoktur. Bilindiği üzere yoganın ortaya çıktığı topraklardaki yaygın din Hinduizm’dir. Tüm dinler gibi Hinduizm de özünde iyi insan olmayı
, çevremizi buna göre şekillendirmemiz gerektiğini ve barışı öğütlemektedir.
Yoga öğretisi ile Hinduizm aynı toprakların çocukları oldukları için bu inanç ve yoganın yolları pek çok noktada kesişime uğramaktadır. Ancak kilit nokta yoga öğretisinin temelinin 5000 yıl önceye dayanıyorken Hinduizm’in geçmişinin 3500 yıl öncesine dayanmasıdır. Yani Hinduzim yoga öğretisinin temellerinden oluşmuş bir din olabilir yorumunu çiçeklendirebiliriz. Yoga, temellerini sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sistemi üzerine kuran ve herhangi bir şeye inanmanızı desteklemesinin aksine deneyimlemenizi öneren bir sistemdir. Her ne kadar kadınların daha çok ilgi gösterdiği bir alan olsa da evrendeki tüm insanlara kucak açar.
Kısacası Hinduizm’in ablası/abisi diyebiliriz, çünkü neredeyse 1500 senelik bir mazisi var. Tabii tüm saygımızla beraber, aman dikkat.
Bol akışlı günler dileriz.
Namaste.
Hazırlayan: Elif Nur Arslan