Zamanı Verimli Kullanmak

Tamamen Dönüştürülebilir Plastik: PBTL
27 Ekim 2021
Dönüşüm Mekanizması: Evrim
3 Kasım 2021

Zamanı Verimli Kullanmak

Siz de yapmanız gereken işleri yetiştirmek için uykusundan feragat eden, gününün nasıl bittiğini anlamayan ve buna bir dur demek isteyenlerden misiniz? Cevabınız evet ise bu yazı tam sizin için.

Anlatacağım teknikleri uygularken amacımız, yaptığımız işlerde etkili ve verimli çalışıp iş ile eğlence arasında denge kurmanızı sağlamak. Peki nedir bu teknikler? Gelin birlikte bakalım.

1.Güncel aktivitelerinizi not edin.

Zamanınızı planlamaya başlamadan önce ilk yapmamız gereken şey planın temellerini atmak olacak. Günlük yaptığınız aktivitelerden yapmak zorunda olduklarınızı not edin. Örnek olarak uyumak, kişisel hijyen, yemek yemek ve ulaşım verilebilir. Bu aktiviteleri çizelgeniz üzerinde süreleriyle birlikte yazın.

Bir insan bu aktivitelerle ortalama olarak gününün 13.5 saatini harcıyor. Bu da bir günün yarısından fazlası demek. Fakat iyi tarafından bakacak olursak hala neredeyse günümüzün yarısı elimizde duruyor. Ve biz de bu kalan zamanınızı ele alacağız.

2.Doğru zamanı seçin.

80/20 kuralınızı daha önce duyduğunuzu farz ederek söylüyorum, zaman yönetiminde de bu kural geçerli! Eğer doğru zamanı seçersek sadece %20 efor ile işlerimizin %80‘ini halledebiliriz. Peki nasıl?

İlk adımda çıkardığınız çizelge üzerinde duracağız. Şimdi sizden kalan zamanınızda hangi saatlerde en fazla enerjik ve yenilenmiş hissettiğinizi not etmenizi istiyorum. Bu saat aralıklarına en çok dikkat ve enerji gerektiren aktivitelerinizi koyacağız. Bu sayede yapmanız gereken işleri odağınızın en yüksek olduğu saatlerde yapıp hem zamanınızdan hem de eforunuzdan tasarruf sağlayacağız. Odağınızın düştüğü periyotlara ise sizi rahatlatan aktiviteler koymak, plana sadık kalmak için en iyi yollardan biri olacaktır.

3.Aynı anda sadece bir işe odaklanın.

Türkçeye çoklu görev yapma şeklinde çevrilen Multitasking’i eminim daha önce duymuşsunuzdur. Size üzülerek söylüyorum ki bu efsaneden başka bir şey değil.

Birden çok işi aynı anda yapmaya çalışmak size tamamlanamamış işlerden başka bir şey kazandırmayacak. Bu yüzden istisnalar olmakla beraber size önerim bir işi tamamlayana kadar başka bir işe odaklanmamanızdır.

4.Zaman yönetimi uygulamaları edinin.

Takvimler ve zamanlayıcılar, zamanınızı yönetmek ve yapacaklarınızı not etmek için en etkili yollardan biridir. Planımızı hayata geçirmek için bu uygulamalar çok işimize yarayacaktır.

5.Pomodoro tekniği

Ortalama bir insanın odağının en yüksek seviyede olduğu periyot 20 dakika olarak kabul edilmektedir. Pomodoro tekniği ise bu teoriyi göz önüne alarak zamanınızı 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık dinlenme periyotlarına bölerek veriminizi en üst seviyede tutmanızı sağlayıp işinizi en kısa sürede bitirmeye yönelik bir tekniktir. Pomodoro, en çok bilinen tekniklerden biri olsa da size uygun olmayabilir. Bunun gibi birçok yöntem arasından kendinize en uygun olanı seçmek, zaman tasarrufunuzu en üst seviyeye çıkaracaktır.

Hazırlayan: Alper Kılınç

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.