Yüzyılın dahileri arasında gösterilen, kara delikler ve kuantum fiziği üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalarıyla tanınan ünlü fizikçi, matematikçi ve astronom Stephen Hawking, ilimi kendi iddiaları ile herkesin anlayabileceği seviyeye getirmeye çalışmıştır. Küresel ısınma, yapay zeka, uzay kolonisi, karadelik ve büyük patlama gibi daha birçok konuda teorileri vardır.
Gelin şimdi Stephen Hawking’i daha yakından tanıyalım.
8 Ocak 1942’de İngiltere Oxford’da doğdu. Çocukluğu Londra’da geçen ve 8 yaşına kadar okumayı tam öğrenemeyen Hawking, babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden fizik öğrenimi görmeye başladı. Üç yılın ardından doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi. 17 yaşında Oxford University College’a başladı. Oxford Üniversitesini birincilikle bitirip doktorasını tamamladıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College’de profesör asistanı olan Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile yürüttüğü çalışmalar sonucu Einstein’ın uzay-zamanı kapsayan Genel Görelilik kuramının, Big Bang’ten karadeliklerle kadar olan sürecin başı ve sonu olarak yer aldığını gösterdi. Sonuç olarak Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik kuramının birleştirilmesi gerektiğini ortaya koydu. Birleşmeyle birlikte karadeliklerin aslında kara olmadığını ancak radyasyon yayıp buharlaştığını ve görünmez olduklarını keşfetti.
22 yaşında onu yavaş yavaş felç eden motor nöron hastalığına (ALS) yakalandı. Doktorlar en fazla iki yıl yaşayabileceğini söylemesine rağmen o hastalığını yenip çağın en başarılı bilim insanlarından biri oldu. Hastalığı beklenenden daha yavaş ilerledi ve ilk eşi Jane H. ile evliliğinden üç çocuğu oldu. Geçirdiği soluk borusu ameliyatı nedeniyle sesini kaybetti ve sesini yalnızca ses birleştirici cihazla kullanabilir duruma gelmesine rağmen 1988’de evren bilimi rehberi olan ‘Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere’ kitabını yazdı. 10 milyondan fazla satan bu kitap tüm zamanların en popüler kitabıydı. 90’lı yıllarda ilk eşinden ayrılarak Elaine Mason ile hayatını birleştirdi.
Ünlü Fizikçi Hawking, insanların başka gezegenlere yerleşmesinin yollarını araması gerektiğini savunuyor ve bunu nükleer savaş, yapay zeka, gök taşı çarpması, iklim değişikliği, virüsler gibi pek çok nedene bağlıyordu.
Düzenlenen bazı anketlerde 20. yüzyılın en önemli fizikçileri listesinde Hawking ya yok ya da listenin sonlarında yer alıyor. Peki sizce Hawking düşündüğümüz kadar önemli biri değil mi?
Aksine Modern fiziğin en önemli isimlerinden olan Hawking dehası ile pek çok insan tarafından Nobel Ödülü’ne layık görüldü ve fizik teorisinin çok sayıda temel alanlarını bir araya getirdi: Yerçekimi, kozmoloji, termodinamik ve kuantum fiziği.
14 Mart 2018’de hayatını kaybeden Stephen Hawking, sözleriyle her zaman insanları kendini geliştirmeye teşvik etti. “Biz, oldukça ortalama bir yıldızın ufak bir gezegenindeki gelişmiş maymun türleriyiz. Fakat evreni anlayabiliyoruz. İşte bu bizi çok özel kılıyor.”
Hazırlayan: Emre Kurt