Google’ın bir hizmeti olan Google Arts and Culture, tam bir kültür yuvası. Böyle bir sitenin hala popüler olmaması sizce de şaşırtıcı değil mi? Öyle bir site düşünün ki içinde neredeyse gelmiş geçmiş tüm tarihi kişiler, mekanlar ve olaylar var. Sadece bu kadar da değil! Ünlü ünsüz birçok sanatçının kendileri ve yapıtlarıyla beraber dünya üzerindeki isimlerini dahi duymadığımız pek çok şehir de bu sitede. Hatta oturduğunuz yerden Avusturya Ulusal Müzesi’ne kısa bir ziyaret düzenleyip oradan da Beyaz Saray’a geçmeyi deneyimleyebilirsiniz. Hem de bunların hepsini tamamen ücretsiz bir Google hizmeti olan Google Arts and Culture ile gerçekleştirebilirsiniz.
Bu muhteşem sitenin fikri, Google’ın çalışanlarına kendi projelerini gerçekleştirmeleri için sunduğu yüzde yirmilik zaman diliminde, Hint bir genç tarafından bulunmuş. Hindistan’daki arkadaşlarının, müzeleri gezememesini dert eden bu güzel kalpli genç böyle bir yola adım atıyor. Ancak sitenin bağlantılı olduğu müzeler, Google’a site içinde hiçbir reklamın yer almamasını şart koşmuş. Bunun üzerine Google’ın ufak çaplı bir proje olarak bırakmak istediği site, güzel kalpli gencin siteyi geliştirmeye devam etmek istemesiyle ortaya böyle faydalı bir biçimde çıkmış.
Google Play ve App Store için uygulamaları da mevcut olan sitenin çok sevilen bir kısmı da “Street Art” bölümü. Bu bölümde sokak resimleri kadar bunları çizen sanatçıların da öykülerine değinilmiş. Sitenin ilgi çekici diğer bir özelliği ise bir resim ya da sanat eserinin yapıldığı en ufak malzemeye dahi o sanat eserinin açıklama kısmında yer verilmiş olması. Tabii site sadece sanat eserleriyle sınırlı değil. Tarihi olaylar ve kişiler bölümleri de tarih aşıkları için sınırsız bir kaynak oluşturuyor.
Türkiye’den de Masumiyet Müzesi, Elgiz Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern ve Sakıp Sabancı Müzesi gibi müzeleri görme olanağı sağlayan sitede kendi profillerinizi oluşturarak kişisel koleksiyonlarınızı ve sergilerinizi düzenleyebiliyorsunuz.
Özellikle daha çok evde kaldığımız şu günlerde sizlerin de bu deneyimi yaşamasını tavsiye ederiz.
Hazırlayan: Ahmet Melih Şahin