Onkoloji bölümünde bulunun ve hareketli organlarımızda yer alan tümörlerde hastalara X-ışını yollayarak tedavi amaçlı kullanılan bir cihazdır. MR (Manyetik Rezonans) ile anlık ve sürekli alınan resim ve video görüntüleri sayesinde çevredeki sağlıklı dokulara zarar vermeden yüksek dozda radyoaktif ışın uygulayarak kanserli hücrelerle savaşan ve Onkoloji bölümünde bulunun ve hareketli organlarımızda yer alan tümörlerde hastalara X-ışını yollayarak tedavi amaçlı kullanılan bir cihazdır. Hareketleri net bir şekilde görerek tedavi planlamasını sağlayan “Akıllı radyoterapi” yöntemi olarak da bilinmektedir.
Özellikle hareketli olan kısımlardaki tümörlerin yerinin değiştiği durumlarda bile belirli sınırlar konularak odaklanma sağlanıyor ve ameliyat sırasında göründüğü kadar net görüntü sağlanması ile tümörlü hücrelerin DNA‘sını bozarak bölünmeyi durdurup ölmesini sağlıyor.
Diğer cihazlardan farkı:
1) MR-Linac ile MR kalitesinde net görüntü eldesi:
– Protez vb. takılı medikal araçlar olması dahi net görüntü elde edebiliyor,
– Görüntülenemeyen Karaciğer Metastazlarını net görüntü elde etmek için kontrast madde uygulayarak sonrasında görüntü elde ediyor olması.
2) MR-LİNAC Tedavi sırasında:
– Hasta ile işbirliği, yani hastaya bir gözlük takılarak tümörlü kısımların görüntülendiği ekranı görerek nefes alışlarını kontrol ederek oluşturulan sınırlar içerisinde tümörü tutmaktadır.
3) Altın marker olmadan iğnesiz ve acısız tedavi:
-Eski tedavi sistemlerinde görüntü kalitesini artırmak için gereken bölgelere marker yerleştirmesi ve organların arasına bazı maddelerin eklenmesi gibi acı verici girişimler yapılmayacak.
4) Adaptif Radyoterapi:
-Her tedavi sırasında ufakta olsa değişiklik olur. Bu nedenle günlük değişiklikler gözlenerek her seansta farklı bir planlama ile tedavi uygulanır.
-Görüntülerden tümöre verilmek istenen doz kolay bir şekilde ayarlanabiliyor.
Avantajı:
Sıklıkla tedavi edilen hastalıklar:
Ek olarak:
Hazırlayan: Dilan Karabulut