Sahra’nın Gözü

Otomobil Tasarımlarında Sanal Gerçeklik
27 Şubat 2021
Michelangelo
6 Mart 2021

Sahra’nın Gözü

Yeryüzündeki ilginç oluşumlardan biri olan Sahra’nın Gözü Moritanya’nın Vadane şehrinde bulunmaktadır. Yalnızca uzaydan gözlemlenebilen bu oluşumun meteor taşı düşmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmekteydi fakat günümüzde, uzmanlar bu düşünceden farklı bir yaklaşımda bulunuyor.

Sahra’nın Gözü 1965 yılında uzay yolculuğu yapan Gemini 4 astronotları McDiwitt ve White tarafından keşfedilmiştir. Aslında bu jeolojik oluşum su ve rüzgar erozyonunun o bölgedeki taşlar üzerindeki etkisiyle meydana gelmiştir. Bu oluşum göze benzeyen bir biçimdedir. Yan bölümleri tortul kayaçlardan ve kuvars taşlarından oluşmaktadır. Orta kısmında bulunan ve göz bebeğine benzeyen yuvarlak kısım ise yeryüzünde 600 yıllık geçmişi olan bazalt ve volkanik taşlardan oluşmaktadır. Astronotlar, bu noktayı odak seçerek harekete geçiyorlar. Bir deniz fenerinin kaptana yön göstermesi gibi bu oluşum astronotlara ışık tutuyor. En önemlisi ve en dikkat çekici noktası ise Sahra’nın Gözü bu yönüyle NASA tarafından astronot feneri veya Dünya’nın Gözü isimleriyle de anılıyor. Richat oluşumu olarak isimlendirilen Sahra’nın Gözü sıra dışılığını hala sürdürmektedir. Uydu aracılığıyla incelenebilen bu oluşumun çapı yaklaşık 50 kilometreyi bulmaktadır.

Bu jeolojik oluşum ile ilgili çalışmalar yıllardır hep su altında olmuş ve her defasında olumsuz sonuçlanmıştı. Bu oluşumun ortaya çıkması akıllara farklı fikirler getirdi ve olaya farklı bir bakış açısı kazandırdı. Sahra’nın Gözü, büyük Sahra Çölü’nün kuzey batısında ve Kediet ej Jill Dağı ile çevrelenmiş biçimde yer alıyor. George S. Alexander ve Natalis Rosen isimli iki bilim insanı bu oluşumun kayıp Atlantis kenti olma ihtimalinin yüksek olduğunu da vurguluyor.

Hazırlayan: Ayşula İrem Aydın                                

 

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.