Üç boyutlu yaşamımızın sunduğu gerçekliğe ek olarak sanal ortamlarla tanışmamız, her geçen gün daha yeni yöntemler kullanmamızı sağlıyor. Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) bu yollardan ikisidir.
Sanal gerçekliğin bir uygulaması olan artırılmış gerçeklik, fiziksel ortamla bağlantısı koparılmadan dijital unsurlarla zenginleştirilmiş gerçekliktir. Sanal gerçeklik ise görmek istediğimiz fiziksel ortamları, dijital etmenlerle birleştirerek tamamen yapay bir ortam sunar.
Sanal gerçeklik uygulamaları, günümüzde sadece üretim sonrasında kullanılmakla kalmayıp ürünün doğma aşamasına da eşlik etmektedir. Son yıllarda revaçta olmasıyla bilinen “VR yoluyla ürün tasarımları” en çok da otomotiv sektörüne atıfta bulundu. Peki ya böylesi bir dijital dönüşüm nasıl ortaya çıkmış olabilir? Her şeyden önce ürünün nasıl üretileceğini planlamak, firmaları bu yola iten önemli bir faktördür.
Son haline bakıldığında ileri teknolojiyle oluşturulmuş bir ürün olduğu anlaşılan otomobil iç tasarımı, ilk adımda en basit gereçler olan kalem ve kağıtla eskiz yoluyla modellenir. Teknolojiyle buluşan ilk basamak ise çizim tabletlerine geçmektir. Tasarımcıya kalem özelliklerini değişebilme kolaylığı sunan bu aşama, ilk taslak üzerinde düzenlemeler yapmayı sağlıyor. Bu aşamayı gerçeklik algısını oluşturan renklendirme ve gölgelendirmeler takip ediyor. 3B’ye tam geçişi sağlayan küresel tasarımda, adından da anlaşılacağı gibi tasarımın bir kürenin etrafını saracak şekilde olması bekleniyor. Böylelikle VR başlığıyla uygun bir görüntüsü elde edilebilir. Tasarımın yazılımla buluşan ayağını ise sanal gerçeklik yazılımımız tamamlıyor. Bu sayede aracın renk, tampon, aksesuar gibi özellikleri görülebilir duruma geliyor. Sıra tasarımı deneyimlemeye geldiğine göre VR başlığını takıp aracın sürücü koltuğundan içini inceleyebilirsiniz.
Aracın tasarımından sonra kalite ve güvenilirliği de uzun test sürüşleri gerekmeden kolaylıkla halledilebiliyor. Oyun sektöründeki kullanımına ilaveten günlük araç-gereçlerimize ortak olan sanal gerçeklik uygulamaları, belki de yakın gelecekte her sektöre entegre edilebilir bir kıvama gelecektir.
Hazırlayan: Begüm Özgün