Günümüzün modern dünyasında insanoğlunun karşılaştığı tehditler gün geçtikçe artmaktadır. Bilim insanları daha güvenli bir atmosfer oluşturabilmek ve karşılaşabilecek tehditleri azaltmak için çalışmalar yapmaktadır. Günlük hayatımızın pek çok yerinde cam malzemeleri kullanmaktayız. Cam malzemeler kırılganlıkları ile bilinirler. Cam malzemelerin kırılganlık özelliğinin oluşturabileceği tehdit unsurunu ortadan kaldırabilmek için 1909 yılında Fransız kökenli bir kimyager olan Édouard Bénédictus şans eseri kurşun geçirmez cam fikrini ortaya atmıştır. Édouard Bénédictus tarafından bulunan kurşun geçirmez cam selüloit (erken plastik) içermekteydi. Çok uzun bir zaman geçmeden daha gelişmiş bir fikir bulundu. Earl Fix’e ait olan bu fikir, kurşun geçirmez cam yapabilmek için polivinil plastiklerin kullanılmalıydı.
Kurşun geçirmez cam sıradan camdan çok farklıdır. Normal cam sadece bir tabakadan oluşurken kurşun geçirmez cam, polivinil butiral (PVB), polikarbonat gibi çeşitli plastiklerden oluşan ara katmanlara sahiptir. Bu katmanlar aynı bir sandviçe benzer ve bu katman sandviçine ‘’laminat’’ adı verilir. Normal bir cama kurşun çarptığında, kurşunun sahip olduğu enerji emilemediği için cam kırılır ancak bir kurşun, kurşun geçirmez cama çarptığında cam laminatlı bir yapıya sahip olduğu için kurşunun enerjisi katmanlar arasında yanlara doğru yayılır. Kurşunun enerjisi, bir dizi farklı cam ve plastik parçası arasında bölündüğü ve geniş bir alana yayıldığı için hızla emilir. Kurşun o kadar yavaşlar ki artık delip geçecek ya da geçse bile çok fazla zarar verecek kadar enerjisi kalmaz. Cam tabaka kırılsa bile plastik tabakalar onları tutarak etrafa dağılmasını engeller.
İleri teknoloji ile birlikte aynı anda hem kurşun geçirebilen hem de kurşun geçirmeyen camlar da üretilmiştir. Kırılgan bir tabaka malzeme ile esnek bir tabaka malzemenin laminasyonu sonucunda elde edilmiştir. Kırılgan tabaka dış tarafta esnek tabaka ise iç taraftadır. Bu camlar karşı yönden gelen kurşunlardan korurken aynı anda karşı yöne ateş edebilme fırsatı sağlarlar.
Kurşun geçirmez camlar genellikle can ve mal kaybı tehlikesinin olduğu yerlerde tercih edilir. Bankalar, polis merkezleri, askeri araçlar, devlet çalışanlarının araçları kurşun geçirmez camın kullanım alanlarına örnektir.
Ayrıca kurşun geçirmez camları kurşuna dayanıklı camlar olarak adlandırmak daha doğrudur. Çünkü hiçbir cam tamamen kurşun geçirmez değildir. Aynı bölgeye çok fazla kurşun atılması camın kırılmasına sebep olabilir.
Hazırlayan: Sinem Şirin