Biyoteknoloji alanında çalışmalar günümüzde gittikçe artmaktadır. Zamanla artan teknolojiyle beraber bu alanda çok büyük yol kat edildi. Yakın zamanda çok farklı bir hayat bizleri bekliyor gibi görünüyor. Peki nedir bize çağ atlatacak bu biyoteknoloji?
Biyoteknoloji; canlıların, organ doku veya hücreleri kullanılarak ekonomik değeri olan ürünlerin üretilmesidir. Bu üretim sağlanırken moleküler biyolojik tekniklerin yanı sıra makine mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi mühendislik dallarından yararlanılır. Dolayısıyla biyoteknoloji; mikrobiyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, protein mühendisliği ve biyoproses teknolojileri gibi farklı alanları içinde barındırır.
Biyoteknoloji alanında yapılan çalışmaları incelersek ne kadar yol kat ettiğimizi de görebiliriz. Bu çalışmalardan biri; Harvard Üniversitesi Biyoloji Tabanlı Mühendislik Enstitüsü Araştırmacısı George Church yönetimindeki ekibin çalışmasıdır. Ekip; yaptığı çalışmalarla CRISPR gen düzenleme tekniğini kullanarak canlı hücrelere bir video kaydedip sonrasında da oynatmayı başardı, bir insan elinin ve koşan bir atın görüntülerini bakterilerin DNA hücrelerine yerleştirdi. Moleküler kaydedici sistemiyle veriler canlı hücrelere kaydedilebiliyor. Böylece gelecekte hastalıklarla mücadele konusunda bu teknikten yararlanılabileceği düşünülüyor.
Ayrıca yapılan başka bir çalışmada; Washington Üniversitesi’nden bir ekip, DNA molekülü üzerine dijital fotoğraf, video, ses ve yazılar kaydedip bu verilere tekrar ulaşmayı başardı. Bilim insanları, her biri 10GB veri depolayabilecek DNA’nın her an erişilebilecek dosyaları depolamak için çok uygun olmayacağını düşünüyorlar. Bu teknolojinin uzun süreli depolama ve arşivleme amaçlı kullanılabileceğini belirtiyorlar.Bu alanda yapılacak çalışmalar ve yatırımlarla, süpermarket boyutundaki veri merkezlerini, küp şeker boyutunda DNA moleküllerinin içine yerleştirmek mümkün olacak.
Bu çalışmalara bakarak gelecekte; insanlardan daha üstün olan süper insanların yapılması, kalıtsal hastalıkların yok edilmesi, laboratuvarda besin değeri yüksek gıdaların üretilmesi, hastanelerin eski işlevlerini kaybetmesi, insan beyninin insansı bir robotu uzaktan kontrol etmesi hatta beynin de biyolojik ortamdan dijital ortama aktarılması bekleniyor. Biyoteknoloji alanında çalışmalara hızla devam edilirse insanlığa ciddi anlamda çağ atlatacak gelişmeler yaşanacaktır.
Hazırlayan: Çağla Kaya