Toplum içinde sevilmek, samimiyeti yakalamak her zaman kolay olmayabiliyor peki bu gibi durumlarda ne yapmalıyız?
Ünlü bilim insanı ve yazar Benjamin Franklin bunun çaresini 300 yıl önce bulmuş olabilir. Psikolojik araştırmalar gösteriyor ki; başka bir insan için iyilik yapan kişi, iyiliği gören kişinin ona bir iyilik yapmasına kıyasla, o kişiye yeniden iyilik yapmaya daha hazır oluyor.
Örnek ile açıklayacak olursak X kişisi Y kişisine bir iyilik yapıyor bu iyilikten sonra X kişisinin Y kişisine iyilik yapma ihtimali, Y’nin X’ e iyilik yapma ihtimalinden daha yüksek oluyor yani iyilik yaptığımız kişilere daha çok bağlanıyoruz. İyilik yaptığımız kişi sevmediğimiz biri olduğunda ise beynimiz istemsizce belki de seviyorumdur diye düşünmeden edemez. Bu durumu ilk fark eden kişi Benjamin Franklin’dir.
Daha bilimsel açıdan bakacak olursak; Canlılar, yatırım yaptıkları diğer canlılara genellikle daha fazla yakınlık duyuyorlar. Bu, daha çok aile ilişkileriyle ortaya çıkabiliyor.
Bu Etkiden Nasıl Faydalanabiliriz?
Hayatımızda bunu nasıl kullanabileceğimize dair birkaç ipucu ise şöyledir:
-Birincisi, hatırlamamız gereken, yapılan iyiliğin kapsamının kendisinden daha geniş olduğudur, iyilik yaptığınız kişiye karşı öncesine oranla daha pozitif duygular hissetmeye başlarsınız.
-İkinci olarak insanlardan yardım istemeye çekinmeyin. Siz nasıl başka insanlara yardım ettiğinizde iyi duygular besliyorsanız başka insanların da size samimi duygular beslemesine izin verin.
-Üçüncü nokta ise birisinden iyilik istediğinizde, reddetmesini engellemek için önceden kendisine iyilik yapmış olun böylece reddetme ihtimalini azaltmış olursunuz.
-Dördüncüsü, birinden büyük bir iyilik istediğinizde iyiliği yapan kişiye teşekkür olarak üzerinden fazla zaman geçmeden hemen ufak bir teşekkür hediyesi veya iyiliği yaparsanız sonraki yardım taleplerinde olumlu etki alma ihtimaliniz artar.
Bu tarz fenomenler günlük hayatımızda sağlıklı ilişkiler kurmada oldukça faydalı olacaktır.
Hazırlayan: Mustafa Yasin Bali