Teknolojinin gelişmesi bizlere maddelerin çok daha küçük parçacıkları ile işlem yapabilme yetisi kazandırdı ve bunun sonucunda günümüzde çok popüler olan nanoteknoloji kavramı gelişti. Bugün nanoteknoloji sayesinde bilim insanları nano boyutlarda maddeler üretip bunları birçok alanda kullanabiliyorlar. Bu maddelerden biri de tıp alanı için üretilen ve gelecek için fazlasıyla umut vadeden nanorobotlardır. Araştırma ve geliştirme aşamasında olan nanorobotlar kanser tedavisinden felç tedavisine kadar kullanılabilecek hatta sadece tedavi için değil hastalık teşhisi için de kullanılabilecek.
Nanorobot Nedir ve Nasıl Çalışır?
Atomik boyutlarda olan bu makineler nanometrenin mikroskobik ölçeğine yakın boyutlardadır. İnsan vücuduna yerleştirilebilecek ve hastalıkları içeriden tespit edip hedef kitleyi direkt yok edebilecek bir sistemdir. Bu sayede birçok hastalık erken safhada tedavi edilebilecek ve zorlu tedavi yöntemlerinden, tedavilerin yan etkilerinden kurtulabilinecektir. Günümüzde en çok yan etkiye sahip kemoterapi gibi tedaviler bu minik robotlar ile ortadan kalkabilir hatta kanserin kendisi artık tarihe karışabilir. Diğer yandan sistemdeki sorunları anında fark edip onarmaya başlayabilmesinden dolayı özellikle askeri alanda cephedeki askerlerin tedavisinde çok önemli bir yeri olacak gibi görünüyor.
Yapılan Çalışmalar
ABD Rice ve Kuzey Carolina üniversiteleri ile İngiltere’nin Durham Üniversitesi’nden bilim insanları birlikte çalıştılar ve prostat kanseri için ürettikleri nanorobot kanser hücrelerini 3 dakika içerisinde yok etmeyi başardı.
Çin’in Ulusal Nanobilim ve Teknoloji Merkezi (NCNT) ve Arizona Eyalet Üniversitesi’nde de çok kapsamlı bir çalışma yapıldı ve DNA bazlı bir robotik sistem üretildi. Kan pıhtılaşma enzimi olan trombini robotik sisteme entegre ederek tümörü besleyen damarların tıkanması sağlandı ve kanserli hücrenin beslenmesi engellendi ardından kendini yok etmesi sağlandı. Bu çalışma fareler üzerinde meme, cilt, akciğer ve yumurtalık tümörlerinde başarı elde etti ve Nature Biotechnology dergisinde yer aldı.
Yeni Nesil İlaç
MIT, Sheffield Üniversitesi ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan çalışmalar nanorobotların ağız yolu ile yutulabilecek hap niteliğinde olmasını hedefliyor. Kullanımını fazlasıyla kolaylaştıracak bu çalışmanın midede açılarak sisteme giriş yapması öngörülüyor.
Nanorobotların Geleceği
Bu zaman kadar yapılan çalışmalar ağır bir şekilde ilerleme kaydediyordu ama son dönemlerde yapılan çalışmalar nanorobotların geleceğini hızla ayağımıza getirmeye başladı. Özellikle yan etkileri ortadan kaldırması ve sadece hastalıklı hücreyi hedef alması ile önemini vurgulayan bu yeni yöntem, birçok bilim insanı tarafından uygulanmaya ve yapılan önemli çalışmalar arasında yer almaya başlandı.
Hazırlayan: Bircan Aleyna Yalçın