Gezegenimizin %71’ni okyanuslar kaplamaktadır. Geniş bir alana sahip olan okyanusların isimleri ise büyüklük sırası ile; Büyük Okyanus, Atlas (Atlantik) Okyanusu, Hint Okyanusu, Güney (Antartika) Okyanusu ve Arktik (Kuzey) Okyanusu’dur. İçerisinde birçok gizem saklayan bu su kütleleri hakkında bilinenlerin, yıldızlara dair olan bilgilerden daha az olduğu söylenmektedir. Bunun yanı sıra okyanuslar hakkında edinilen bilgiler ise oldukça şaşırtıcıdır. Bu bilgilerden birkaçını sizler için derledik.
Okyanuslarda göllerin olduğunu biliyor muydunuz? Okyanusun bazı bölgelerinde suyun daha tuzlu olduğu su cepheleri bulunmaktadır. Dev bir su kabarcığı gibi görülen bu yapılar sudan daha ağır olan tortuları sayesinde okyanus tabanına çökebilmektedir. Metan gazı, ham petrol ve yüksek oranda tuz içeren bu göller, kimi deniz canlıları için zehirli olsa da halofilik bakteriler için yaşam alanıdır.
Atlas Okyanusu’nda yer alan Bermuda Şeytan Üçgeni birçok kitaba ve filme konu olmuştur. Sebebi anlaşılamadan uçak ve gemi kayıplarının yaşandığı bu bölgenin gizemi, günümüzde bilim sayesinde çözülmüştür. Köşeleri; Bermuda, Miami ve San Juan’da bulunan bu üçgende, kayıp ve kazaların yaşanmasının nedeni bölgede oluşan manyetik alan olduğu düşünülse de son yıllarda yapılan araştırmalar farklı bir sebep sunmuştur. Bu araştırmalara göre gizemi çözülemeyen olaylar aslında suyun derinliklerinden gelen doğal gazdan kaynaklanmaktadır. Suyun yoğunluğunun dolasıyla kaldırma kuvvetini azaltan bu gazlar, gemi kazalarının nasıl yaşandığına açıklık getirmiştir. Aynı şekilde, hafif olduğu için gökyüzüne yükselen gazlar uçakları etkileyerek düşmelerine yol açmıştır.
Dünya üzerindeki bilinen en derin nokta ise Büyük Okyanus’taki Mariana Çukuru’dur. Japonya ve Endonezya arasındaki bu çukurda, yüksek basınç ve soğuk ortamda yaşayabilen canlılar tespit edilmiştir. Bu koşullar altında hayatlarını sürdürebilen canlıların ise yaşlarının oldukça fazla olduğu düşünülmektedir. 2019 yılında Dünya’nın Tabanı olarak da adlandırılan Mariana Çukuru’nda canlılar ve renkli kayalıklara ek olarak plastik atıklar ile karşılaşılmıştır.
Okyanuslar hakkında bilgilerin az olmasının temel sebepleri arasında bu su kütlelerinin diplerindeki basınç veya sıcaklık gibi koşulların araştırmaları zorlaştırması yer almaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün araştırma sırasında kullanılan araçların ve cihazların özelliklerinin koşullara uygun hale gelmesi ile daha çok bilgi edinilmektedir.
Hazırlayan: Hilal Ebru Tandoğan