2020 Nobel Fizik Ödülü
10 Ekim 2020
Elektronik Damar
17 Ekim 2020

Oğuz Atay

Öyleyse, ben de hayatımın sonuna kadar aynı yerde kımıldamadan oturacağım. Herkes istediği kadar koşsun. Beni anlayacak insan, oturduğum yerde de beni bulur…

Kimi yazarların sözlerini, şiirlerini veya kitaplarını okuyarak onları tam olarak tanıyamayabiliriz. Türk Edebiyatı’nda önemli bir yeri olan Oğuz Atay’ı anlayabilmek için hayatına biraz daha yakından bakmak gerekir.

12 Ekim 1934 yılında Kastamonu’da doğan Oğuz Atay ilk, ortaokul ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. İçine kapanık ve dürüst bir çocuk olmakla beraber ince bir espri anlayışı vardı. Çocukluk yıllarından gençliğine kadar olan süreçte karikatür çizmiştir. Lise eğitiminin ardından 1957’de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden mezun olmuştur. Kadıköy Vapur İskelesi yapımında da çalışan Oğuz Atay, İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde günümüzdeki adı ile Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmıştır.

Kitaplara ve yazmaya karşı ilgisi her zaman bulunan Oğuz Atay 1972 senesinde çok beğenilecek ve yıllar geçtikçe daha da sevilecek olan o kitabını yayımlamıştır; Tutunamayanlar. Kitabın içeriği ve anlatım biçiminden dolayı Türk Edebiyatı’na yeni bir bakış açısı getirmiştir. Roman, yayımlandığı dönemde oldukça ses getirmiş ve TRT Roman Ödülü’nü kazanmıştır. Kitaba dair sonradan edinilen ilgi çekici bir bilgiye göre romandaki aslında Oğuz Atay’ın çevresinde bulunan insanlar anlatılmıştır.

Yazmaya ara vermeden devam eden Oğuz Atay, 1973 yılında yayımladığı ve ‘Sanırım bu romanın kahramanı da tutunamıyor’ dediği ikinci romanı Tehlikeli Oyunlar postmodernizmin Türk Edebiyatı’ndaki ilk örneği olarak da kabul edilmektedir. 1973’te ‘Oyunlarla Yaşayanlar’ yazdığı tek tiyatro oyunudur. 1975 senesine gelindiğinde ise üniversitedeki hocası Prof. Dr. Mustafa İnan’ın yaşam öyküsünü anlattığı Bir Bilim Adamının Romanı ve hikayelerini içeren Korkuyu Beklerken’i yayımlamıştır.

Oğuz Atay, 13 Aralık 1977 senesinde beyninde çıkan bir tümör sebebi ile hayatını kaybetti. Vefatının ardından 1987’de Günlük 1998’de Eylembilim adlı kitapları yayımlandı. Oğuz Atay hayattayken eserlerinin ikinci baskısını bile göremese de yeni basımları hala devam etmektedir.

Hazırlayan: Hilal Ebru Tandoğan

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.