Mikro İfadelerin Gizemi

Tüketim Hastalığı
19 Ağustos 2020
Ergitme Potaları
26 Ağustos 2020

Mikro İfadelerin Gizemi

Her ne kadar teknoloji hayatımızın büyük bir kısmını kaplasa da yüz yüze iletişim hayatımızdan çıkartamayacağımız bir konu. Yüz yüze iletişimde beden dili, ses, ilk izlenim için giyim veya bugünkü yazımızın konusu olan mikro ifadeler gibi önemli birçok nokta vardır. Önce mikro ifadelerin tanımına bakalım.

Mikro İfadeler Nedir?

Duygularımızın bir saniyeden daha kısa sürede oluşan mimiklere yansımasına mikro ifadeler denir. 40 – 500 milisaniye kadar kısa bir sürede istemsiz oluşan mikro ifadeler insanların duygularını ortaya koyar. Bu kadar hızlı olmasının sebebi bilinçaltımızı ifade etmeleridir. Ayrıca çok ilginçtir ki her ülkenin kendine özgü beden dili olmasına rağmen bu mikro ifadeler evrenseldir. Yani dünyanın her yerinde aynı şekilde görülür. Mesela çok kısa bir süre içinde sağ veya sol dudağın kenarı hafifçe yukarı kalkması küçümsemeyi gösterir.

Mikro İfadelerin Önemi

Mikro ifadeler insanlar farkına varmadan ortaya çıkar ve onları engellememiz de olanaksızdır. Bu sayede karşımızdaki kişinin ne hissettiğini anlamamız mümkün fakat bu hiç de kolay değildir. Bu konuda çeşitli eğitimler verilmektedir.

Mikro ifadeler en çok suçlular ve yalan söyleyen insanların tespitinde önemlidir.  Bu sayede daha suç işlenmeden önlenebilir. Çünkü saldırmayı düşünen her insanın yüz ifadesi aynı şekli alır. Göz kapağının üstü kalkar, kaşlarda ve göz altlarında gerginlik oluşur. Paul Ekman’ın en önemli projelerinden biri olan “Dangerous Demeanor Detector” bu ifadenin tanımlanması için kullanılıyor.

Mikro ifadeler sadece suçluları bulma konusunda yardımcı olmaz. Örneğin satışta müşterinin yüzüne bakarak beklentisini anlamada, insan kaynakları için doğru personel seçiminde, öğretmenlerin öğrencilerin duygularını anlayıp dersi daha etkili işlemede, yönetici için çalışanlarının duygularını anlayıp işini daha iyi hale getirmede kullanılabilir.

Mikro İfadelerin Temel Başlıkları

Mikro ifadeler yedi temel başlıkta toplanmıştır. Bunlar mutluluk, öfke, küçümseme, tiksinme, şaşkınlık, üzüntü ve korkudur.

  • Mutluluk: Dudak kenarları yukarı doğru ve göz kenarları kırışıktır.
  • Öfke: Kaşlar çatılır, dudaklar birbirine bastırılır.
  • Küçümseme: Sağ veya sol dudak kenarı hafifçe yukarı kalkar.
  • Tiksinme: Üst dudak ve burun yukarı çekilir.
  • Şaşkınlık: Kaşlar yukarı kalkar, gözler büyür, alt çene serbest bırakılır.
  • Üzüntü: Üst göz kapağı düşer, dudak kenarları hafifçe aşağı iner.
  • Korku: Kaşlar yukarı doğru kalkar, dudaklar hafifçe kulaklara doğru çekilir. Şaşkınlıktan en belirgin farkı şaşkınlığın bir saniyeden fazla sürmemesidir.

 

Mikro ifadeler evrenseldir fakat mikro ifadelerin ölçüsü herkes için farklılık gösterir. Eğer bu konuda yeteneğiniz varsa ve karşınızdaki kişide botoks yoksa o kişinin duygularını okumanız mümkün. Mikro ifadeler karşımızdaki kişileri daha iyi anlayıp etkili iletişim kurmamızı sağlar. Bu durumu abartıp karşımızdakinin sadece mimiklerine bakmamız doğru olmaz. Fakat birinin bize yalan söylediğini ya da bizimle gerçekten güldüğünü anlayabiliriz. Oğuz Benlioğlu’nun da dediği gibi; “İnsanların duygu ve düşüncelerini mimikleriyle açığa vurmaları, kelimelerden daha gerçekçidir.” Hayatınızda gerçekten güldüğünüz güzel insanlar olması dileğiyle…

Hazırlayan: Merve Sevgi

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.