Malzemeler konusunda herkesin az çok bilgisi vardır. Yay esner, cam kolay kırılır, demir serttir ve bunun gibi birçok örnek verilebilir. Kalıplaşmış olan bu bilgiler doğru fakat günümüz mühendislerinin fikirleri ve gelişen teknolojiyle birlikte bu standartlar artık değişebiliyor. Her geçen gün kendi özünden farklı özellikleri olan malzemeler üretilebiliyor. Bu yeni malzemelerin listesine şimdi de dünyanın kesilmez ilk maddesi olan Proteus eklendi.
Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından greyfurtun hücresel yapısının ve yumuşak kabuklarının kiremit yapılı meyvesini nasıl koruduğu hakkında araştırma yapıldı. Zayıf organik yapı taşlarına rağmen greyfurtun içerisindeki doğal yapılar pasif direncin aksine uygulanan yük ile dinamik etkileşim sağladığı görüldü. Bu sonuç, metalik-seramik malzemenin çalışma prensibi hakkında ekibe ilham oldu.
Proteus, seramik kürelerin etrafına sarılmış bir hücresel alüminyum yapıdan yapılmıştır. Bir açılı taşlama makinesi veya matkapla kesildiğinde, kasanın içindeki seramik küreler tarafından oluşturulan titreşimler kesme diskini veya matkap ucunu köreltir. Disk ve seramik küre arasındaki etkileşim, kesme takımına süresiz olarak direnerek birbirine kenetlenen, titreşimsel bir bağlantı oluşturur. Bıçak yavaş yavaş aşınır ve sonunda diskin veya matkabın kuvveti ve enerjisi kendi üzerine geri döndüğü için kendi kuvvetiyle zayıflar ve yok edilir. Buna ek olarak, seramikler, taneciklerin hücresel yapısını dolduran ve seramik taneler arasındaki atomlar arası kuvvetler nedeniyle kesici aletin hızı arttıkça sertleşen ince parçacıklar halinde parçalanır. Bu şekilde, malzemenin uyarlanabilir doğası dışarıdan gelen herhangi bir etkiyi püskürtür ve onu dünyanın kesilmez malzemesi yapar. Malzeme güçlü, hafif ve kesilemez özellikleri sayesinde bisiklet kilitleri, hafif zırh yapmak ve kesici aletlerle çalışan insanlar için koruyucu ekipman üretimi için kullanımının uygun olduğu söyleniyor.
Kendisi gibi ismi de oldukça dikkat çekici olan bu malzemenin adı mitolojik bir karakter olan Proteus’dan geliyor. Bu karakterin özelliği ise özetle zor durumda kaldığı zaman hızla yer ve şekil değiştirebiliyor olmasıdır. Ekip, Proteus’un bu özelliğinden dolayı bu ismi verdiklerini açıklıyor. Bizler de üretilen bu yeni malzemeleri merakla takip ediyoruz.
Hazırlayan: Hilal Ebru Tandoğan