İnsan beyni yıllardır bazı gizemlerini hâlâ saklı tutmaktadır ve günümüze kadar birçok bilim insanı tarafından derinlemesine araştırmalara tabi tutmuştur. İnsanoğlunun beynin sınırlarını keşfetmeye olan merakı zaman zaman bilim kurgu eserlerine de konu olmuştur. Günümüzde insan beyni üzerinde gelinen neredeyse en önemli gelişme ise yapay zekâ ile insan beyninin birleşmesi.
Mucizevi projeler ortaya koyan Elon Musk, bu sefer doğrudan insan beynine yönelerek NeuraLink şirketini kurdu. NeuraLink, ‘insanüstü bilinç’ amacı doğrultusunda bilgisayarların beyin gücüyle kontrol edilmesi üzerine çalışıyor. Araştırmalarının arasında özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeye uğraşıyor. Beyin-bilgisayar etkileşimi sayesinde duyusal ve motor fonksiyon bozukluklarının tedavisinde umut vaat ediyor.
NeuraLink’in geliştirdiği cihaz üzerinde 3072 elektrot bulunuyor. Saç telinden daha ince olan sicimlere bağlı elektrotlar yaklaşık 1000 nöronun aktivitesini izleyebiliyor. Böylelikle beynin belli bir bölgesini takibe alıp araştırma yapılabiliyor. Yapay zekâ, kaydedilmiş eylem potansiyellerini analiz ederek gelecek uyarıların tahmini yapıp neler olacağına dair saptamalarda bulunuyor. Kısaca, beyin sinyallerini bilgisayar verisine dönüştürerek sistem bu veriler üzerinden çalışıyor.
Bunların dışında elbette sorun yaratan kısımlar mevcut. İnsan beyninde uzun süreli nöral kayıt için yüksek biyouyumluluk gerektiren, güvenli ve uzun ömür sağlayan malzemelere ihtiyaç duyulmakta. Ayrıca insana implante edilen bu sistem için yüksek hassasiyetli cerrahiye ihtiyaç duyulmakta.
Beyin ve bilgisayar bütünleşmesinin sağladığı en büyük avantaj insanların üstün bir zekâya sahip olabileceğidir. Ancak, eğer insan-yapay zekâ etkileşimi durdurulamaz bir hâl alırsa gelecekte insanoğlunu yer yüzünden yok edecek seviyeye de ulaşabilir. Bunun için NeuraLink insanların varoluşsal tehdit olarak algıladıkları yapay zekâ-simbiyoz etkileşimini en güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.
Hazırlayan: Ünsal Muslu