Plastik Tüketen Bakteri

Yıkanabilir Maske Kumaşı
18 Nisan 2020
Işınlanma
25 Nisan 2020

Plastik Tüketen Bakteri

Plastik, günümüzün en büyük kullanım alanına sahip olan bir maddedir. Evlerimizde, laboratuvarlarımızda, kafelerde, sinemalarda ve sayamadığımız birçok alanda plastik insanoğlu için vazgeçilmez bir araçtır. Tüketimin bu kadar fazla olması üretimi de fazlalaştırdı. Fakat artık insanoğlu büyük bir gerçekle karşı karşıya: Plastikler, doğada diğer maddeler gibi yok olmuyor. Bir yandan en büyük vazgeçilmezimiz iken diğer yandan havamızı, sularımızı, toprağımızı büyük bir hızla kirletmeye devam ediyor.

Yılda 50 milyon tona yakın PET polimerinin, çok küçük bir parçasını geri dönüştürüyoruz. Kalan büyük kısım ise havaya, suya, toprağa karışarak yüzyıllar boyunca orada kalıyor. Geri dönüştürülen ürünler ise içeriği nedeniyle ilk ürünün kalitesinde olamıyor maalesef. Ancak bilim insanları plastikle savaşmak için başka bir yol buldular: Bakteriler.

Araştırmacılar, P Seudomonas olarak adlandırdıkları bu bakteriyi, plastik atıklarla dolu bir çöp sahasında buldular.

Keşfedilen bakteri, çöplükte poliüretan maddesine saldırmaktadır. Poliüretan ise esnek ve ucuz olması nedeniyle plastik üretiminde çokça kullanılan bir madde olup kullanım ömürleri bittiğinde toksik maddelerini toprağa salmaktadır. Bu nedenle geri dönüşümü oldukça zordur.

Bakteri sayesinde PET maddesi MHET maddesine yani daha zararsız bir maddeye dönüşmektedir. Böylece zararsız madde toprağa karışabiliyor ve doğaya zarar vermemektedir.

Çevre kirliliğini büyük ölçüde temizleyebilecek olan bu bakterinin tek sorunu yavaş olmasıdır. Bakteri yaklaşık 6 haftada ince bir PET tabakasını çözümleyebiliyor. Bilim adamlarına göre bu da gen çalışmaları ile hızlandırılabilir ve bakteriler ilerde kullanılabilir.

Hazırlayan: Berfin Ceyda Ayhan 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.