Hayatımız bu kadar fazla elektronik alete bağlı iken şarj aletleri vazgeçilmez bir parçamız oldular. Sadece telefonlarımız için değil, bilgisayarlar, araba aküleri, saatler, kulaklıklar ve çok daha fazla günlük eşyalarımız bataryalara bağlı. Gün içinde telefonumuzun şarjının bitmesi bizi büyük bir sıkıntıya sokarken kelimenin tam anlamıyla çevremizden kopmamıza neden olmaktadır.
Bataryaların kullanım ömürlerinin artması için araştırma yapan bilim adamları, daha düşük maliyetli ve daha fazla enerji tutabilen bataryalar ürettiler. Bu bataryalar, günlük şarj etme olayını ortadan kaldırırken beş güne yakın bir süre boyunca şarj etmeyi gerektirmiyor.
Yeni üretilen bu bataryalar, eski lityum-iyon bataryalarına kıyasla beş kata kadar daha fazla enerji tutabiliyordu fakat fazla enerji depolanmasına dayanamadan patlıyorlardı. Yani katotları yetersizdi. Yeni geliştiren lityum-sülfür bataryalarında ise bu sorun çözüldü.
Bu bataryaların başka bir iyi tarafı da sülfür elementi doğada çokça bulunabilir bir element olmasıdır. Madenciler yaklaşık olarak yılda 70 milyon ton sülfür çıkarabilirler.
Prototipler halinde üretilen bu bataryaların ilk olarak enerji santrallerinde denenmesi ve kullanılması bekleniyor. Endüstriyel düzeyde kullanılmaya başlanan bataryaların ilk başta lityum üretiminin devlerinden olan Avustralya’da yapılacak. Bu tasarımın 2 ile 4 yıl sonra ticari anlamda marketlere sunulacağı düşünülüyor.
Hazırlayan: Berfin Ceyda Ayhan