Frédéric Chopin
25 Mart 2020
Uzay Kirliliği
1 Nisan 2020

Pestisitler

Dünya nüfusu özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ve iyileşen yaşam standartları doğrultusunda çok hızlı ve kontrolsüz bir şekilde artmaya başladı. Buna rağmen bu nüfus artışını karşılayacak oranda yeterli ürün üretimi sağlanamamakta ve gıda ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Bu sorunun giderilmesi, verimi ve kalitesi yüksek, çevre dostu ancak aynı zamanda maliyeti düşük ürünlerin elde edilmesi ile mümkündür. Bugün dünyanın dört bir tarafında ürün artışını sağlamak için “pestisit” adı verilen besin maddelerinin üretimi, tüketimi, depolanmaları esnasında besinlere zarar veren mikroorganizma ve zararlıları uzaklaştırma veya yok etme, bunlara ilave olarak bitkilerin büyümesini düzenleme amacı taşıyan kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Bu kimyasal maddenin kullanılmasıyla ürün miktarında ciddi artışlar yaşandığı gözlenmektedir. Fakat günümüzde yaygın olarak sprey şeklinde kullanılan bu tarım ilaçları adsorpsiyon sonucu sebze ve meyvelerin yüzeyine yapışır. Eğer çiğ olarak tükettiğimiz gıdalarda yeterli arındırmayı yapmazsak sindirim sistemi aracılığıyla sıkıntılar meydana gelir ve besin zinciri yoluyla insana kadar ulaşabilen çeşitli zararlar oluşur. İnsana olan zararları ilk olarak pestisidin vücuda doğrudan alınması ile oluşmaktadır. Bu şekilde gerçekleşen zehirlenmelere akut zehirlenme denir. İkinci olarak, pestisitlerin üretiminde ya da uygulama alanlarında çalışma ya da pestisidin uygulandığı çevreden alınan gıdalardaki kalıntıların az oranda da olsa sürekli alınımı ile ortaya çıkan kronik zehirlenmelerdir. Pestisidin vücuda alındığında enzimlerin etkisiyle metabolize edilerek dışarıya atılırlar. Ancak belirli bir kısmının birikmesiyle kronik zehirlenme meydana gelir.

Yüksek dozda gübre ve tarım ilacı kullanımı sebebiyle pestisitler tarımda en kirletici maddeler olarak yer alır. Bu yolla sadece yüzey ve yeraltı suları kirlenmekle kalmayıp, besinler de kirlilik taşıyıcısı olmaktadır. Pestisitlerin canlılar üzerine olan zararlı etkileri nedeniyle bazılarını kullanımı yasaklanmış bazılarının da kullanım miktarları kısıtlanmıştır.

Hazırlayan: Diler Nogal 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.