Hypatia
4 Mart 2020
Stoa Felsefesi
11 Mart 2020

Plastik Altın

Daha önce temel malzemesi lateks olan külçe bir altın görmüş müydünüz? Taktığınız kolye ya bir plastikten üretildiyse ne yapardınız? Altın üretmek için metalik alaşım elementlerinin kullanıldığını biliyoruz. Araştırmacılar plastik bir materyalle çok hafif bir 18 ayar altın üretti.

ETH laboratuvarlarını bir hayli uğraştıran bu çalışma sonunda bir sonuca ulaştı ve 18 ayar altından yaklaşık olarak beş ile on kat daha hafif olan yeni bir altın formu oluşturuldu.

Bizleri çok düşündüren bu hafiflik kaynağı nedir bu konuya da açıklık getirelim. Araştırmacılar, bunu sağlayabilmek için metal alaşımlı bir malzeme yerine altın nanokristallerin ince disklerini gömdükleri bir matris oluşturmak için protein lifleri ve bir polimer lateks kullandı. Bunun bir sonucu olarak da ortaya çıkan hafif altının gözle göremediğimiz sayısız minik hava cepleri meydana geldi. Ayrıca meraklı takipçiler için araştırmacılar tüm detayları içeren bir çalışma raporunu Advanced Functional Materials isimli dergide yayınladı.
E altının oluşturulma sürecine bakalım bir de. Bilim insanları yeni altınlar için gerekli malzemeyi suya ekliyor ve dağılmalarını sağlıyor. Daha sonra sıvı haldeki değerli karışımı jele dönüştürmek için içine tuz ekledikten sonra içerikteki su alkolle değiştiriliyor. Yüksek basınç ve çeşitli gazlar işin içine girerek süreci tam anlamıyla başlatıyor. İşin son safhasında ise istenilen şekilde sıkıştırılan malzeme, 18 ayarlık bir altına dönüşüyor.

Şunu da söylemeden geçmeyelim ki üretilen altının bileşimi değiştirilerek malzemenin sertliği de ayarlanabiliyor. Bilim insanlarının aktardığına göre içerikteki lateks, polipropilen gibi bir plastikle de değiştirilebilir. Yapım aşamasında çeşitli farklılıklara sebep olacak bu değişimle beraber ortaya çıkan sonuç da ağırlık ve renk bakımından farklı olacaktır. Bunun yanında araştırmacılar, istenen özelliklere göre seçtikleri hemen hemen her türlü malzemeyle değişik altınlar üretebileceklerini de açıklamalarına eklemiş ve patent başvurusunda bulunmuş bile.

Kim bilir belki siz de su içtiğiniz plastik bir şişeden harika bir kolye yapıp takarsınız…

Hazırlayan: İlknur Yıldız 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.