Eczacıbaşı Vitra Teknik Gezisi
20 Şubat 2020
Roketler
26 Şubat 2020

Origami

Tek temel maddesi kâğıt olan origami, bir çeşit kâğıt katlama sanatıdır. Origami kelimesi Japonca ‘ori’ yani katlamak ve ‘gami’ yani kâğıt sözcüklerinin birleşmesiyle oluşur ve origami, canlı ya da cansız olsun hemen hemen her şeyi makas ya da yapıştırıcı kullanmadan sadece kâğıdı katlayarak oluşturmamızı sağlar. Ayrıca origami klasik ve parçalı olarak ikiye ayrılır. Klasik origami tek parça kâğıdın katlanması ile meydana gelirken, parçalı origami (modüler origami olarak da bilinir) birden fazla kâğıdın katlanması ile oluşturulur.

    Her ne kadar origami kelimesi Japonca kökenli olsa da ilk olarak Çinliler tarafından yapıldığı ve Budist rahipler tarafından Japonya’ya getirildiği düşünülmektedir. Çinliler tarafından bulunan kâğıt, ilk zamanlarda herkesin ulaşabileceği bir ürün değildi. Dolayısıyla origami sanatı ilk zamanlarda yalnızca zenginlerin uğraştığı bir hobiydi. Kâğıdın üretimi kolaylaştıkça ve maliyeti düştükçe, özellikle çocukların matematik ve sanat gibi alanlarda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak bir hale getirildi. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra büyük bir ilerleme kaydederek, her yaştan insana ulaşmayı başarmıştır. Günümüzde de origami büyük bir sanat dalı olarak görülür ve Dünya’nın her yerinde hem bu sanatı öğreten kursları hem de bu sanat dalının sergilendiği çeşitli sergileri bulabiliriz. 

   Dünya üzerinde herkese ve her yere ulaşan origami sanatında ‘Turna kuşu’ nun yeri ise ayrıdır. Japon kültüründe 1000 turna kuşu yapan kişinin sağlık bir hayat süreceğine inanılmaktadır. Turna kuşunun önemli olmasının asıl sebebi ise Sadako Sasaki’dir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’da bulunan ve atılan atom bombası nedeni ile lösemi hastası olan 11 yaşındaki Sadako iyileşmek için 1000 turna kuşu yapmaya çalışır. Ancak 664. turna kuşundan sonra hayata gözlerini yumar. Savaş sonrası Sadako’nun hikâyesi duyulduktan sonra Dünya’nın her yerinden, her yıl 6 Ağustos’ta Sadako için turna kuşları yapılır ve Hiroşima’daki anıtına gönderilir. Bu da bizlere origami sanatının evrenselliğini gösterir.

Hazırlayan: Kübra Nur Çimen 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.