Uranüs, teleskop ile keşfedilen ilk gezegen olmasıyla birlikte Güneş Sistemi’nin Güneş’ten yakınlık sırasına göre 7. gezegendir. Ünlü astronom William Herschel tarafından 1781 yılında tesadüfen keşfedilmiştir. Bu gezegenin ilk keşfedildiği zamanlarda bunun bir yıldız veya kuyruklu yıldız olduğu düşünülmüştür. Daha sonra mavi-yeşil renkte Güneş’ten çok uzakta bir gezegen olduğu tespit edilmiştir. Gezegenin bu güzel mavi-yeşil rengini metan gazı vermektedir. Uranüs’ün kütlesi Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 15 katıdır ve hacim olarak yaklaşık 63 katıdır. Kütle olarak Uranüs, gezegenler arasında dördüncü sırada ve çap olarak üçüncü sırada yer alır.
Araştırmalara göre, Uranüs’ün etrafında ince, koyu ve keskin hatlı 10 tane halka bulunduğu tespit edilmiştir. Güneş etrafında bir döngüsünü 84 yılda tamamlar. Satürn ve Jüpiter’den sonra en çok uyduya sahip gezegendir ve 27 uyduya sahiptir. Büyük Uydular; Miranda, Umbriel, Ariel, Oberon, Titania’dır.Küçük uydular ise; Cordelia, Ophelia, Bianca, Cressida, Desdemona, Juliet, Portia, Rosalind, Belinda, Puck, Caliban, Stephano, Trinculo, Sycorax, Prospero, Setebos, S/1986 U10, S/2001 U2, S/2001 U3, S/2003 U1, S/2003 U2 ve S/2003 U3 olarak sıralandırılır.
Uranüs, tıpkı Venüs gibi doğudan batıya dönmektedir. Dünya ve birçok gezegenin dönüş yönünün tersine sahiptir.Bir gün dünya saatiyle 17 saat 14 dakika sürer yani oldukça kısadır. Ayrıca Uranüs, garip ve vahşi hava durumuna sahiptir. Stanford Üniversitesi fizikçileri Uranüs atmosferinde elmas yağmurlarının görüldüğünü açığa çıkarmışlardır.Bilim insanları çalışmalarında karbon ve hidrojenin Uranüs üzerinde bol miktarda bulunduklarını tespit etmişlerdir.
Hazırlayan: Elif Özalp