Hayatımızda kozmetik, kişisel bakım, mutfak ve çok daha farklı alanlarda kullandığımız hindistan cevizi yağının farklı bir kullanım alanı keşfedildi.
Ülkemizde de son 5 yılda gördüğü ilgi artan hindistan cevizi ve yağı günlük hayatta birçok alanda kullanılan bir maddedir. Bilim insanlarının araştırmalarına göre hindistan cevizi yağı kan emici böceklere karşı satın aldığımız sinek kovuculardan daha etkili kimyasallara sahip.
Sinek ısırıklarına karşı bilinen en etkili kimyasal DEET adı verilen N,N-dietil-meta-toluamid formüllü aktif bir içeriktir. Kokusuz ve renksiz olması sebebiyle çoğu kişisel koruyucuların yapısında bulunur. DEET’in çalışma prensibi gayet basittir. Havaya verdiğimiz karbondioksit dişi sineklere bir sinyal oluşturur. DEET ise bu radar karıştırıcı olarak bu sinyallerin sineklere gitmesini engeller ve böylece kan emicilerden korunmuş oluruz.
Lincoln Nebraska’da profesörlük yapan Entomolog Junwei (Jerry) Zhu yaptığı deneylerde hindistan cevizi yağında ki asitlerin sivrisinekler ve keneler gibi tehlikeli böceklere karşı uzun süreli bir etkisi olduğunu fark etti.
Nebraska’daki ARS Agroecosystem Yönetim Araştırma Birimi ile birlikte deneyler yapmaya başlayan Junwei Zhu, iki hafta boyunca farklı yoğunluklardaki hindistan cevizi yağının böcekler üzerinde ki etkisini inceledi. Sonuç olarak etkili ve uzun süreli sonuçlar alan profesör, yağın konsantrasyonu arttıkça etkinin de şiddetinin arttığını raporladı.
DEET, tek başına yaklaşık olarak üç günde etkisini yitirirken, hindistan cevizinin etkileri iki haftaya kadar %90 oranında korumayla devam etti. Fakat profesör hindistan yağının tam olarak sinek kovucu olarak kullanılamayacağını belirtti.
Hazırlayan: Berfin Ceyda Ayhan