Mikroplastik Yiyoruz

Plastikleri Parçalayan Enzim
11 Ocak 2020
Hayat Ağacı
18 Ocak 2020

Mikroplastik Yiyoruz

Görünür plastiklerin yanı sıra insan ve canlı yaşamını tehdit eden bir diğer unsur da mikroplastiklerdir. Boyutları 5 mm’den küçük olduğu için gözle görülmesi mümkün olmayan ancak şampuandan deterjana, cilt temizleme ürünlerinden diş macunlarına hatta kıyafetlere kadar yaşamımızın bir parçası haline gelen mikroplastikler solunum ve dolaşım sistemlerimize kolayca nüfuz ederek sağlığımızı tehdit ediyor.

Greenpeace Akdeniz, bu plastik partiküllerin Türkiye’deki deniz canlıları üzerindeki etkilerini araştırmak için bir araştırma başlattı. Marmara,Ege ve Akdeniz’den alınan çeşitli miktardaki deniz canlıları Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Laboratuvarı’nda incelendi ve o korkunç tablo karşımıza çıktı: İncelenen balıkların yüzde 44’ünde mikroplastik bulunuyor.Kefalde bu oran yüzde 65’e kadar çıkarken midye yüzde 91’le başı çekiyor.

İnceleme yapılan deniz canlılarında 13 farklı polimer tipi mikroplastik tespit edildi. En fazla bulunan polimer tiplerinin ise tek kullanımlık plastiklerin üretiminde kullanılanlar olduğu görüldü. Tüm bunlara bakıldığında üç tarafı mikroplastiklerle çevrili Türkiye olmamak için tüketim kültürümüzü değiştirmeliyiz. Atılacak ilk adım bazı ülkelerde de gördüğümüz gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasıdır.Aksi takdirde denizlerdeki plastik çeşidi miktarı daha da artacaktır.

Hazırlayan: Diler NOGAL

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.