Mühendisliğin ve bilimin olmazsa olmazlarından olan teknoloji her geçen gün karşımıza yeni gelişmeler sunmaktadır. Bilimin her alanında kullanılan teknolojik yöntemler bizlere yeni buluşlar yapmamıza yardımcı oluyor. Nanokirigami de teknoloji dünyasının son senelerde kullanmaya başladığı bilime katılan yeni bir yaklaşımdır. Bilindiği üzere kirigami antik origami sanatlarındandır; kağıdın 3 boyutlu şekillendirilmesinin yanı sıra kağıdın kesilmesiyle şekillendirme işlemi yapılır. İşte nanokirigami de bu sanatı temel alır.
MIT’den Nicholas X Fang ve ekip arkadaşları bu yöntemi makalelerinde bizlere anlatmıştır. Makalede belirttiği üzere; mekaniğin ve optiğin prensiplerini temel alarak bu işlem uygulanır. Metal malzeme iyon demeti ile kesilir ve odaklanmış iyon demeti metal malzemenin üzerine bir desenle yazılır. Metalden geçen aynı iyon demetinden kaynaklanan gerilmelerle malzeme kıvrılıp bükülür. Sonuç olarak kıvrılan metal şerit ile model kesin olarak elde edilir. Bu işlem yaklaşık on nanometre kalınlığında ince ve hassas kesik bir model yapmak için kullanılır.
Günümüzde yeni nano cihazlarda kullanılan bu uygulama sayesinde çeşitli optik fonksiyonlar gerçekleştirebiliyor. Bu nano cihazlar, şimdiye kadar kullanılan optik fonksiyonları gerçekleştirebilen benzer cihazlardan farklı olarak boyutları çok daha küçüktür. Geliştirilmesi devam eden bu işlem ileride kullanılacak olan iletişim sistemlerinde, hesaplama sistemlerinde ve biyomedikal cihazlarda kullanılması bekleniyor fakat bu sistemler ve cihazlar daha karmaşık optik fonksiyonları içermesi gerekiyor. Bu sebeple de nanokirigami hakkında araştırmalar hız kesmeden devam ediyor.
Hazırlayan: Hilal Ebru Tandoğan