Yeni Ay Kralı: Satürn

Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkisini, Aspirin Azaltabilir
26 Ekim 2019
ZwickRoell Teknik Gezisi
31 Ekim 2019

Yeni Ay Kralı: Satürn

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Astronomi Birliği tarafından Satürn’ün yörüngesinde keşfedilen 20 yeni ay açıklandı. Bu gelişmenin ardından, Güneş’e en yakın altıncı gezegen olarak bilinen Satürn’ün toplam kaydedilen uydu sayısı 82 oldu. Satürn böylece daha önce 79 uydu ile Güneş sistemimizin en fazla aya sahip olan gezegeni Jüpiter’ i geçerek, bu unvanın yeni sahibi oldu.

Gökbilimci Scott Sheppard ve ekip arkadaşları, Hawaii’de Subaru teleskobunu kullanarak 2004 yılından 2007 yılına kadar belli görüntüler aldılar. Alınan bu görüntülerdeki bazı lekelerin Satürn’ ün yörüngesinde olduğunu kanıtlamaları, yıllarını aldı. Büyük uğraşlar sonucunda, bu yirmi ayın Satürn’ ün yörüngesinde bulunduğu anlaşıldı. 20 ayın sadece 3’ü Satürn ile aynı yönde dönerken, diğer 17’si Satürn’e zıt yönde ilerlemektedir. Ayların her biri 2 ila 5 km(3 mil) çapında. Bu ayların nasıl oluştuğu konusuna gelecek olursak ise ya Satürn’ün çevresinde bulunan büyük ayların birbirleri ile çarpışması sonucu parçalanan büyük aylardan meydana geldiler ya da Satürn’ün çevresinde hali hazırda olan aylara bir asteroid veya kuyruklu yıldızların çarpması sonucu oluştular. Bu olasılıklar dışında bilmediğimiz bir olay sonucu da bu aylar oluşmuş olabilir.

82 ay dışında Satürn’ün çevresinde daha pek çok ay olabilir. Bunun için daha hassas kameralı teleskoplar kullanarak, büyük gezegenlerin etrafındaki yeni küçük aylar keşfedilebilir. Yine geçen sene Sheppard ve ekibi tarafından Jüpiter’in 12 uydusu daha bulundu. İlerleyen yıllarda bu araştırmalar sayesinde bu sayıların artış göstermesi de muhtemel. Bunun yanında bu 20 yeni ay için isimler de aranıyor. Bu sebeple, Sheppard ve ekibi bir yarışma başlattı. İlgilileri için, yarışmanın başvuruları 6 Aralık 2019’a kadar devam edecektir.

Hazırlayan: Derya Şahin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.