Bilim insanları, her zaman olduğu gibi yine farklı ve dikkat çekici bir çalışmayla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bu kez bilim dünyasına kazandırılan yeni çalışma ise MIT mühendislerinin geliştirmiş olduğu dünyanın en siyah malzemesi olan CNT’ dir. Gelen ışığın en az % 99.995’ini emen CNT, MIT havacılık ve astronomi profesörü Brian Wardle ve ekibi tarafından tesadüfen bulundu.
Brian Wardle ve Kehang Cui’ nin (Wardle’ın makalesinin ortak yazarı) ultra siyah bir malzeme tasarlamak gibi bir hedefleri yoktu. Üzerinde çalıştıkları konu, elektriksel iletken malzemelerin sahip olduğu elektriksel ve termal özellikleri arttırmak için malzemenin üzerinde karbon nanotüpleri büyütme yollarını saptamaktı. Alüminyum folyo üzerinde pek çok uygulama yapan ekip, sonunda istedikleri sonuca ulaşmıştı. Fakat beklemedikleri bir durumla karşılaştılar. Onları şaşırtan şey, malzemenin rengiydi. Cui bu durumla ilgili “Alüminyum folyo üzerindeki nanotüpleri büyütmeden önce ne kadar siyah gözüktüğünü fark ettiğimi hatırlıyorum ve büyümeden sonra daha da karanlık görünüyordu. Ben de numunenin optik yansımasını ölçmem gerektiğini düşündüm” dedi. Ölçümler sonucunda CNT’ nin, daha önce dünyanın en koyu siyah malzemesi olarak gösterilen Vantablack’ ten 10 kat daha siyah olduğu anlaşıldı.
En siyah malzeme sadece bilim dünyasında değil, sanat camiasında da daima büyük ilgi gören bir konu. Anish Kapoor’ un Vantablack’ in sanatsal kullanım haklarını satın aldığı dönemlerde bu durum yoğun bir tartışmaya neden olmuş. Sanatçı kesiminin pek çoğu tarafından bu olaya büyük tepki gösterilmiş ve böyle bir buluşun tek elin kullanımına sunulmaması gerektiği dile getirilmişti. Dünyanın yeni en koyu siyahı olan CNT de yine sanat alanında kullanıldı. Sanatçı Diemut Strebe ve MIT çalışanları CNT’ yi kullandıkları bir çalışma gerçekleştirdi. 2 milyon dolar değerinde, 16.78 karatlık sarı bir elmas, bu malzeme ile kaplandı. Elmas kaplandıktan sonra küçük siyah bir boşluk izlenimi vermektedir. Estetik görünüşü dışında bu yeni malzeme, optik ve uzay bilimlerinde de büyük bir kullanım potansiyeline sahip. Ama diğer yandan halâ malzemeye bu opaklığı sağlayan mekanizmanın ne olduğuna dair soru işaretleri bulunuyor.
Hazırlayan: Derya Şahin