Massachussets Teknoloji Enstitüsü ’nde çalışan bilim insanları farklı ışık dalga boyları uygulandığında renk değiştirebilen bir mürekkep geliştirdiklerini açıkladı. Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Labaratuvarı (CSAIL)’nda yürütülen çalışmalar büyük yankı uyandırdı.
MIT’nin geliştirdiği bu mürekkebe ‘‘Photochromeleon’’ adı verildi. Temel mantık olarak ışık geldiğinde kararan fotokromik gözlüklere benziyor. İçerisinde kullanılan boyalar da fotokromik özellikte. Bu boyada renk ve doku defalarca değiştirilebiliyor. Yapılan değişikliklerin geri alınabilmesi de bu buluşu çekici yapan detaylardan biri. Bu mürekkep sprey halinde ya da boyama yöntemiyle uygulanabiliyor. Magenta, cyan ve sarı fotokromik boyaların karışımıyla oluşturulan mürekkep, belirli bir ışığa maruz kalmadan kendini göstermiyor. Her boya farklı dalga boyunda gözüktüğünden 3 farklı ışık kaynağı kullanılıyor. Bu ışık kaynaklarının çeşitli şekillerde kullanılmasıyla birçok desen ve renk oluşturulabiliyor. Renk değiştirmek için gerekli işlem ise oldukça basit. Mürekkeple kaplanan eşya projektör ve UV ışık kaynağı olan bir kutuya konuyor. Projektör ile desenler ortaya çıkıyor, UV ışık ise her şeyi eski haline getiriyor. Desenlerin belirgin hale gelmesi 10-40 dk arası sürüyor. MIT’nin önceki çalışmalarından ColorMod’a göre çözünürlük konusunda çok daha iyi bir performans sergiliyor.
CSAIL’de araştırmacı olarak görev yapan Yuhua Jin’e göre bu boya üretimdeki verimi yükseltebilir ve büyük bir sorun olan atık miktarının hızlanışını durdurabilir. Yuhua Jin boyanın yeni stillere göre değiştirilebilmesi ile insanların farklı desende ya da renkte olan ürünleri almasına gerek kalmayacağını, photochromeleon teknolojisiyle aynı ürünün daha uzun süre kullanılabileceğini belirtti.
Yeniden düzenlenebilen boya şimdilik tamamlanmadı, değişikliklerin yapılabileceği bile konuşuluyor.
Hazırlayan: Damla Pıçakcı