Singapur Ulusal Üniversitesi’nden bir ekip, insan sinirlerinden 1000 kat daha hızlı sinyali (teması) tespit edebilen elektronik bir cilt (e-cilt) tanıttı. Bilim insanları, Asenkron Kodlanmış Elektronik Cilt (ACES) adındaki insan derisinden daha iyi dokunma duyusuna sahip bu yeni bir sistem çığır açacak buluşlarda adını Oluşturulan bu yapay deri, yüksek duyarlılık vaat etmesinin yanı sıra darbelere karşı da dayanıklı. Basıncı, bükülmeyi ve sıcaklığı tespit edebilen fiziksel sensörlere sahip bu yapay cilt, deri kauçuk ve plastik kompozitten yapılmıştır.
Bu yapay deri, insanın duyusal sinir sistemi örnek alınarak oluşturuldu. ACES sistemi (Asynchronous Coded Electronic Skin), insan sinir sistemi gibi sinyalleri algılar. Ancak, yapay deri insan sinir sisteminden farklı olarak sinir demetleri yerine tek bir iletkene bağlanmış sensör ağından oluşur. İnsan derisi sensörleri, 1 kHz’ den daha az sıklıkla veya saniyede 1000 kez sinyal gönderirken, Benjamin Tee ve arkadaşlarının üretmiş olduğu yapay derinin sensörleri, sinyalleri 9 Mhz’de veya saniyede 9 milyon kez geri gönderebiliyor.
2017 yılında bu teknolojinin patentini alan Benjamin Tee ve ekibi (NUS ekibi), yapay derinin tasarımını daha sağlam bir hale getirecek şekilde uyarlamak istiyor. Geliştirilen bu yapay derinin nerede kullanılacağı konusuna gelindiğinde ise engelli bireyler için dokunma duyusu daha gelişmiş protez cihazlar üretilebilir. Gerçeğe daha yakın, normal bir insanın uzvuyla aynı derecede hareket kabiliyetine sahip protez cihazlar için bir adım atılabilir. Ayrıca yapay deri sayesinde robotların çevresine olan duyarlılığı arttırabilir ve daha etkin çalışması sağlanabilir. Bunun yanında ilerleyen yıllarda yapay derinin gelişimiyle birlikte daha pek çok farklı alanda yapay deriye başvurulabilir.
Hazırlayan: Derya Şahin