Blockchain Teknolojisi

Evrimsel Psikoloji
4 Ağustos 2019
Altı Sigma
11 Ağustos 2019

Blockchain Teknolojisi

Hayatımızda kripto paraların yaygınlaşmasıyla tanıdığımız blockchain teknolojisi aslında 1991 yılında Dijital Timestamps adıyla ortaya çıkmıştır. Verileri güvenli ulaştırma ve saklama amacıyla kurulmuş bu sistem o dönemde fazla popülariteye ulaşamamıştır. Ancak 2009 yılında hayatımıza giren kripto paralar sayesinde ciddi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Çünkü paranın kime, kimden, nasıl gönderildiği ve ne miktarda olduğu korunması gereken bilgilerdi. Böylelikle ortaya çıkan ve yaygınlaşan Blockchain teknolojisine gelecekte önemli derecede ihtiyaç duyacağız.

Blockchain teknolojisi isminden anlaşılacağı gibi bir takım zincir bilginin diğer bilgi zincirlerine bağlanmasıyla oluşturulan şifre bloklarıdır. Temel olarak 3 ana zincir bloğu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi işlemin ne zaman yapıldığı (tarih ve saat) ve ne miktarda olduğunu gösterir. İkinci bilgi bloğu, işlemin kim tarafından kime yapıldığı ve ne işlemi yapıldığını belirtir. Bu işlem sırasında dijital imza ya da kod kullanıldığı için aslında işlemin kimler arasında olduğu anonim olarak gizli kalmaktadır. Son zincir bloğunda ise özel kod bileşenleri bulunur. Özel kod bileşenleri tektir ve asla kaybolmazlar bu sayede işlemler tamamen eşsiz olur ve işlemler arşive kaydedilir.

Blockchain sadece ekonomi ve kripto paralar ile sınırlı kalmayıp diğer tüm sektörlerde kullanılabilecek bir teknolojidir. Bilgi paylaşmak günümüzde herkes için kolaylaştırıcı nitelik sunsa da kişisel bilgilerin gizli kalması risk faktörü yaratmaktadır. Çünkü yapılabilecek herhangi bir bilgi hırsızlığı saldırısı ile toplumların yok olup gitmesine zemin hazırlar. Bu noktada Blockchain, bilgilerin saklanması ve çalınmaması için oldukça büyük avantaj sağlamaktadır. Blockchain, içerisinde herhangi kişisel bilgi içermez; dijital imza, şifre ve sembollerle kişiye ait olur. Blockchain ile yapılan işlemler merkezi bir sisteme bağlı olmadığı için bilgilerin sızdırılması söz konusu değildir. Tüm işlemler herkes tarafından ulaşılabilir bir hale gelmiştir fakat bilgiler dijital imza, şifre ve sembollerle ifade edildiği için anonim işlemler herhangi bir anlam içermemektedir.

Gelecekte Blockchain teknolojisinin daha da yaygınlaşmasıyla beraber işlem maliyetleri azalacak, işlemler daha kısa sürede tamamlanacak ve kişisel bilgiler daha az paylaşılacak olmasıyla bütün dünyaya kolaylık sağlayacaktır. Ancak hükümetler ve banklar arasında yaşanan ‘güvenlik’ tartışmaları Blockchain ve kripto para teknolojisini bir hayli yavaşlatmaktadır.

Hazırlayan: Ünsal Muslu

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.