Plastik Atıklardan Jet Yakıtı

Kimpur Teknik Gezisi
12 Mayıs 2019
Qin Shi Huang
7 Temmuz 2019

Plastik Atıklardan Jet Yakıtı

Her yıl milyonlarca plastik atık okyanuslara bırakılıyor. Bu atıklar, çevrede ciddi tahribat bırakmasının yanı sıra canlı sağlığı üzerinde de ciddi tehlikeler oluşturuyor.

Doğada yüzyıllar içerisinde ayrışan bu plastik atıkların geri dönüşümü ise yenisini üretmekten daha pahalıdır. Bunun sonucunda plastik atık sorununun önüne geçmek adına uzun zamandır birtakım çalışmalar yapılıyor.

Bu çalışmalardan biri de Washington Eyalet Üniversite’nde yapıldı. Washington Eyalet Üniversitesi’nden bir araştırma grubu, aktif bir karbon katalizörü kullanarak yüksek sıcaklıklarda plastik atıkları eriterek “jet yakıtı” elde etti. Profesör Hanwu Lei ve arkadaşları, düşük yoğunluklu polietilenin yanı sıra su şişeleri, plastik torbalar gibi pek çok plastik ürününü test etti.

Plastik malzemeler ilk önce bir pirinç taneciği büyüklüğüne gelecek şekilde öğütülmüştür. Daha sonra 430°C ile 571°C arasında değişen sıcaklıklarda bir tüp reaktörde aktif karbonun üstüne yerleştirilmiştir. Profesör Lei plastiğin parçalanmasının zor olduğunu, kimyasal bağların kopmasına yardımcı olmak için katalizör eklenmesi gerektiğini söyledi. Karbon katalizör çalışmasını tamamladıktan sonra, bir sonraki plastik atık dönüşüm grubu üzerinde (katalizör) ayrılabilir ve yeniden kullanılabilir , ayrıca aktifliğini kaybettikten sonra yeniden oluşturulabilir. Deneylerde, birkaç farklı katalizörü farklı sıcaklıklarda test ettiler. Deneyler sonucunda elde edilen en iyi sonuç %85 jet yakıtı ve %15 dizel yakıtı karışımıdır.

Profesör Lei, “ Jet yakıt elde etmek için elde edilen ürünü ayırmanız gerekir. Eğer ayırmazsanız hepsi dizel yakıta dönüşür” dedi. Bunun dışında yakıtın çok iyi kalitede olduğunu, üretilen yan ürün gazların da kaliteli ve kullanışlı olduğunu belirtti.

Hazırlayan: Derya Şahin

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.